До две седмици решаваме за морето под карантина

14 Май 2020 | 11:00
0 коментара
Общество

България води преговори с всички съседни държави, до които пътуваме най-често. Очакванията са до две седмици да имаме правила за почивките през лятото и дали ще се налага да спазваме задължителна 14-дневна карантина. Това заяви пред bTV д-р Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм.

„Мисля че са неоснователни страховете на българските граждани, че няма да могат да пътуват. Това е условие, което в момента е валидно, но е вероятно в много кратък срок да бъде разгледано и променено, така че да е удобно на всички“, заяви д-р Карастоянова. По думите й Европейската пътна карта е един от начините за регулиране, който предлага общ подход на държавите.

"Безопасност и сигурност. Това ще бъдат първите фактори в избора на пътуване", прогнозира д-р Полина Карастоянова.

„Това е нова ситуация, която предполага въображение. Хората трябва да имат чувство за спокойствие, че това е държава, място, хотел или ресторант, където някой знае как да контролира процеса“, каза още експертът от Националния борд по туризъм.

Според д-р Карастоянова България трябва да преразгледа модела за издаване на визи.

„Не говоря за отпадане на визите, което е общо политическо решение, а за промяна на сегашната процедура, за въвеждане на електронни или многократни туристически визи. Това е решение, което можем да вземем и само да информираме Брюксел“, заяви д-р Карастоянов, като уточни, че това би улеснило основният поток туристи от Русия и Турция.

„Убедена съм, че тази година всеки гражданин, който избере да остане в България и да прекара тук почивката си, ще получи по-добро качество, по-добро обслужване и по-доброто отношение“, каза още д-р Карастоянова и допълни, че това не важи само за морето, а и за малките населени места във вътрешността на страната.

Добавете Вашия коментар

TOP