Човек може да изгуби внезапно паметта си от стрес и депресия

05 Февруари 2019 | 00:57
0 коментара
Общество

Оказва се, че това е възможно, обясняват специалистите. Като допълват, че внезапната загуба на съзнание и памет в преклонна възраст са крайно тревожни симптоми и не бива да се оставят без внимание. В такава ситуация е задължително спешно да се консултирате първо с невролог. Така ще бъдат изключени заболявания на главния мозък като болест на Алцхаймер, на Паркинсон, тумори на мозъка и т.н. 

Задължително е също така да се обърнете и към кардиолог, който от своя страна ще открие възможни заболявания на сърцето. В случая това може да бъде атеросклеротична кардиосклероза, която води до нарушаване на сърдечния ритъм. 

И, както вече стана ясно, стресът и депресията също могат да се окажат причина за загуба на памет. Специалистите обясняват механизма за нарушение на паметта при силен стрес. В този случай пропадането на паметта заради психотравмиращо събитие по-скоро носи защитен характер. Един от най-тежките варианти за стресова загуба на паметта се смята т.нар. дисоциативна фуга. Тя се характеризира с внезапно, но целенасочено пътуване на човека, преживял силна психическа травма, на непознато място. 

След това пострадалият изцяло забравя информацията за себе си, дори и името си за този период, т.е., нещо като амнезия. Но всички останали навици и способността за запомняне на нови неща, се запазват. 

Специалистите приемат за най-сложни случаите на т.нар. ретроградна амнезия - частична или пълна загуба на паметта по отношение на наскорошни събития. 

Тя може да се развие след черепномозъчна травма; при тумор на главния мозък и, разбира се, при силен стрес, чийто механизъм специалистите обясняват със същата дисоциативна фуга.  

Между другото, често нарушенията на паметта възникват заради т.нар. астеничен синдром или невроза, които често съпътстват с преумора и/или нервно напрежение младите, активни, много работещи хора. При това се нарушава не толкова паметта, колкото концентрацията на внимание. Наблюдава се повишена възбудимост, раздразнителност и безсъние. Не е нужно да се обръщате към лекар. Достатъчно е да нормализирате режима си на труд и почивка. В задълбочените случаи обаче може да се наложи консултация с психиатър, който да назначи невролептици, антидепресанти.   

Някои противовирусни препарати защитават от деменция?  

Британски лекари предлагат да се използват противовирусни препарати за профилактика на деменция у пациенти, страдащи от херпес. Резултатите от наскорошно изследване могат да променят подхода към профилактиката и лечението на болестта на Алцхаймер. Преди известно време сътрудници от Университета “Аризона” открили конкретна връзка между херпесния вирус и болестта на Алцхаймер. Анализът на мозъчната тъкан при вече починали болни показал, че много от тях са имали вирус 6-и и 7-и тип. 

Сега техните колеги от Манчестърския университет провели анализ на три мащабни изследвания, посветени на херпеса и деменцията. Те установили, че противовирусните препарати и ваксинацията съществено понижават риска от когнитивни нарушения. В процеса на наблюденията и изследванията авторите установили, че страдащите от херпес 2,5 пъти повече заболяват от деменция, най-вече болест на Алцхаймер. Но най-изненадани били от факта, че агресивната противовирусна терапия съкращавала риска от деменция 10 пъти! 

Препоръчва се лекарите да вземат предвид факта, че такава противовирусна терапия (ацикловир, валацикловир) е подходяща за възрастни хора с риск от деменция, както за никого другиго. Изследователите се надяват скоро да се появи ваксина против херпес. И ако този препарат се приема на млади години, много случаи на деменция биха могли да бъдат предотвратени.

/Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP