Борисов към Меркел: Няма да отстъпим за Македония!

03 Ноември 2020 | 15:27
0 коментара
Общество

Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентен разговор с канцлера на Федерална Република Германия Ангела Меркел, съобщи правителствената информационна служба.


„Аз и България сме благодарни за ангажимента на Германското председателство и лично на Вас за търсенето на формули, които да позволят началото на преговорите на Република Северна Македония за членството в Европейския съюз“, отбеляза премиерът Борисов пред Меркел.


Пред германския канцлер премиерът Борисов изрази позицията на България, която външният министър Екатерина Захариева представи вчера в Берлин.


По време на 40-минутния разговор министър-председателят Бойко Борисов изрази увереност, че с помощта на Германия, особено по време на нейното председателство на Съвета на ЕС, ще бъдат постигнати верни и правилни решения по темата.

 

По-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захарие даде извънреден брифинг, след като бе изпратена от премиера Бойко Борисов в Берлин, където се проведе дискретна среща с представители на правителството на Република Северна Македония.

В споразумението ни със Скопие ясно е записано, че трябва да се спазват добросъседските отношения, подчерта дипломат №1.

„Не можем да си затваряме очите и да не забелязваме, че има проблеми в изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония,” каза още Захариева.

„За съжаление наблюдаваме трайно и системно неспазване на договора и не говоря само за историческата комисия. Имаме забележки по изпълнението и напредъка по важни инфраструктурни проекти като Коридор 8. Има случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, както и нежелание на Северна Македония да се придържа към за спазването на формулата за езика в договора”, каза още тя.

„Чуваме обвинения, че България не признава реалността. Ние я признаваме и то дори само с факта, че първи сме признали съществуването на държавата. В същото време обаче забелязваме, че незабелязването на историческата истина има отзвук в настоящето”, допълни Захариева.

„Позицията на премиера и българското правителство е доброжелателна, но няма да толерираме антибългарската кампания. Би било трудно за целия Европейски съюз да имаме отворени въпроси. И в момента има такива примери, които не са приятни. Все още има шанс, за да постигнем съгласие по преговорната рамка. Не е много време, но фактът, че германското председателство е ангажирано, дава добри индикации. Би било най-вече във вреда на Скопие, ако не желаят да се впишат в определената рамка. Има страни в ЕС, които не са чак толкова добре настроени за разширяването на границите на Съюза“, каза още министър Захариева.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP