Бизнесменът Евгени Крънджилски плати 300 хил. лв. за имот до къщата си в центъра на Благоевград

22 Февруари 2019 | 19:10
0 коментара
Общество

Благоевградският строителен предприемач Евгени Крънджилски плати близо 300 000 лв. за имот, в съседство до къщата му в центъра на града. Сделката е реализирана в началото на месеца.

Чрез фирмата си „Бодрост-96“ ЕООД бизнесменът е закупил третия етаж от жилищната сграда на ул. „Аргир Манасиев” №2 с площ от 111 кв.м от Никола и Петя Китанови, както и по ¼ идеални части от поземлен имот, които братът и сестрата притежавали в поземления имот. Те живеят в София, поради което сделката за тях е била доста изгодна. Договорът за покупко-продажба е минал през нотариус и е вписан на 1 февруари в Имотния регистър. Строителният бизнесмен има едноетажна кокетна къща на ул. „Аргир Манасиев” №4, където е и адресната регистрация на фирмата му.  Вчера се свързахме с Евгени Крънджилски, за да го попитаме относно инвестиционните му намерения по отношение на новата имотна придобивка.

„На този етап още не съм решил. Да се строи в центъра не е лесно заради многото наследници“, заяви бизнесменът. Фирмата му наскоро е продала апартаменти от нови жилищни кооперации на ул. „Трети март“ и ул. „Ильо войвода“ в Благоевград.

Една от крупните инвестиции на строителния предприемач беше преди 4 години, когато купи за 2 милиона лева 5- етажната сграда в топцентъра на Благоевград, на ул. „Менча Кърничева“, построена преди години от общата фирма на Братя Галеви и Васил Божков „Инфрастрой-2001“ООД. Билдингът е изграден върху земя на цигарената фабрика, която учредява право на строеж срещу 25% собственост на  недвижимия имот. Жилищната кооперация бе изнесена на публична разпродажба от синдик, който се разпорежда с активите на обявената в несъстоятелност пернишка фирма „Адева“ ООД. Тя  е станала правоприемник на „Инфрастрой- 2001“, която бе осветена, че по времето на тройната коалиция усвоила 102 млн. лв. за ремонт на пътища. През 2008 г. благоевградската депутатка Елиана Масева разкрива, че на фирми на В. Божков и Братя Галеви са възлагани обществени поръчки във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” (ФРПИ). Тя посочва за пример фирмата „Инфрастрой 2001”, на която е възложена обществена поръчка за 102 млн. лв. за направа на пътища в страната. 51% от фирмата е собственост на фирмата „Лати”, а останалите 49% – на фирма, собственост на Ангел Христов и Пламен Галев. Изграждането на благоевградската сграда, която се намира до градската градина, е станало с кредити, които са били обезпечени с ипотека в 2 банки. Първоначално синдикът, който е назначен от Окръжен съд – Перник да се разпорежда с активите на фалиралата фирма, е обявил сградата в Благоевград на публичен търг с начална цена от 3 милиона, но не се появил нито един кандидат. На повторната разпродажба цената е паднала с 20%, както е по закон, но и тогава интересът бил нулев. Тогава синдикът се отказал от публичната продан и с разрешение на съда пристъпил към процедурата на договаряне с потенциален купувач. На преговорите се явили трима строителни бизнесмени – един от Разлог и двамата благоевградски предприемачи Емануил Манолов и Евгени Крънджилски. Офертата на фирма „Бодрост-96” била най-висока и сградата му е продадена за близо 2 млн. лв. Преди година и половина дружеството изкупи и недвижимите имоти – апартаменти, които „Благоевград БТ“ имаше като съсобствени в същата сграда. Според запознати трите огромни апартамента по 180 кв.м в нея са били предназначени за Пламен Галев, Ангел Христов и Апостол Чакалов-Тоци. Достъпът до вътрешността е с изключително високо ниво на сигурност, с три отделни входа – за гаража, жилищните и офис помещения, пазени от физическа охрана. Съдбата обаче изигра лош номер на дупнишките бизнесмени, които трябваше да влязат за 5 години в затвора, след като бяха осъдени като главатари на престъпна група за рекет. Това обаче не стана, тъй като през месец май 2012 г. те избягаха в чужбина.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА  в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP