Апостол Апостолов: Между 70 и 80 са църквите и параклисите в община Симитли, амбицията ни е те да станат поне 100

19 Октомври 2018 | 21:07
1 коментара
Общество

Между 70 и 80 са църквите и параклисите в общината, амбицията ни е те да станат поне 100. Това каза в интервю за „Фокус“ кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Той каза още, че освен на вярата и религията, в общината много държат ѝ на българските ценности, култура и традиции.

„Без родолюбието, без да пазим българския дух, традициите една нация не може да бъде нация. Затова правим всичко това, но и не само заради това. Друга от причините е, че хората ни подтикват. Хората в Симитли са страхотни родолюбци и искат тези неща да се случват. Все пак ние сме избрани от тях, затова сме длъжни да удовлетворяваме техните желания, да правим това, което те искат. Стремим се и го правим, макар че дори изграждането на една църква ни коства цели 11 години труд, както е в случаят с храм „Св. Петка“ в село Тросково“, добави Апостолов и каза още, че въпреки всичко човек трябва да се бори и да постига това, което иска самото население.

„Ние сме длъжни да правим онова, което искат хората от общината“, подчерта Апостолов и добави, че на 13 октомври в Тросково, освен освещаването на новата църква, се е състоял ѝ Хайдушки събор. 

„Идеята е от догодина празника да стане както на много места в България – интересен и автентичен. Тоест идеята е всички, които ще идват на събора да бъдат в народни носии, да покажат, че обичат България и всичко, което се случва в нея. Така празникът ни ще става още по-хубав и родолюбив. Между другото в Тросково имаше хора, които са от цяла България, тъй като самото населено място някога е било много голямо. Имало е ѝ много махали“, посочи Апостолов.

Той уточни, че след това голяма част от хората са се преселили в други краища на България.

„Надяваме се, че в бъдеще, в средата на октомври ще можем да правим в Тросково празник“, коментира Апостолов.

Добавени коментари

Даскала публикува:
21 Октомври 2018 | 08:08
Научи синчето си да чете. Селяндур

Добавете Вашия коментар

TOP