Земеделският министър пред протестиращите-Нито едно от решенията не предполага моментален резултат

19 Септември 2023 | 13:43
0 коментара
Общество
България
Земеделският министър пред протестиращите-Нито едно от решенията не предполага моментален резултат
"Аз не съм професионален политик и вие много добре го знаете.

Много добре ви познавам проблемите от повече от 30 години. Въпросът е как ще ги решим. Украйна е факт, от войната се промениха страшно много неща.

 Светът стана друг, а за съжаление заедно с още четири държави сме най-близо до войната и сме най-големите потърпевши."

Това каза земеделският министър Кирил Вътев пред протестиращите производители от цялата страна, които са се събрали на входа на София и ще се оправят към Министерски съвет. 

"Обстановката е сложна, много повече отколкото си я представяме в този момент, в който се гледаме в очите. Нито едно решенията не предполагат моментално резултат", каза той. 

Тези негови думи предизвикаха смут в протестиращите, които скандираха - "оставка". 

"За тази година парите за пропаднали площи са освободени и се очакват пари", каза министърът. 

"Във връзка с искането за удължаване на забраната за внос за определените продукти.

Знаете, че има един месец време, вече губим четири дни от този месец, в който трябва заедно да определим нашите искания за количествата, които може да допуснем и тези, които не искаме да допуснем", коментира още той. 

По втора точка-помощите за Украйна, министърът отбеляза, че са осигурени 150 милиона, чака се нотификацията от комисията, осигурени са и други 63 милиона. 

"Четвърта точка, великият de minimis, знаем колко е важен. Искам да ви кажа, че има остатък, който в момента се разработва, за да може от ваша страна да се приемат заявления", каза Вътев. 

Въпреки освиркванията, министърът се опита да обясни на земеделците, че се водят преговори и това не е лесно решение. 

"И аз искам сега и веднага, много повече от вас, за да не стоя тук по този начин, а да решаваме същинските проблеми", обърна се той към тях и уточни, че така както всички премиери на останалите пет държави водят преговори с Украйна, същото прави и акад. Денков. 

 

"Отправил съм две покани, една преди протеста и една, след като той тръгна. Ако някой има малко възпитание ще оцени, какво сме направили и сме дошли тук. Явно сред протеста има хора, които не искат да има диалог, а го провокират", подчерта земеделският министър. 

Добавете Вашия коментар

TOP