Здравка Чимева: Предпочитани дестинации за туризъм в Благоевградска област са Ковачевица, Огняново, Рупите, Банско и Симитли

11 Април 2017 | 21:50
0 коментара
Общество

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки, в интервю за „Фокус“.

Фокус: Г-жо Чимева, в предишни наши разговори Вие не еднократно сте казвала, че в България липсва единна стратегия за развитието на туризма. Как стои този въпрос в Благоевградска област и въобще как работите с общините в региона?

Здравка Чимева: Ще започна с това, че ако ние нямаме един общ туристически продукт например за Благоевградския регион, то много трудно ще бъде да се „продава“ както страната, така и региона. Някак си имам чувството, че всеки един от нас работи на парче и непрекъснато се правят някакви проекти, които не винаги са добри. Ще Ви дам пример именно за лош, дори бих казала смехотворен проект – бяха направили някакъв проект за маршрут и то с часове. Това е правно от хора, които не разбират изобщо от туристическия продукт и как се продава туристическа програма или как се обслужва една група. Именно това е другата страна на въпроса – винаги се получава така, че когато една общинска управа или областта дойдат на власт казват, че ще направят определени неща в сферата на туризма, но в следващия момент нещата се забравят. Не ме разбирайте погрешно – нямаме против общините да си правят проекти и програми, но докато на пазара не се появят туристите, тук говорим за Благоевград и региона, като изключвам Сандански и Банско,  където има туристи, защото те са си съответно Сандански – балнеоцентър и Банско – зимен курорт, съответно в Добринище също има туристи, защото има прекрасна минерална вода, но като цяло в град Благоевград и останалите общини, изключвайки изброените, аз не виждам големи организирани туристически групи. Това само по себе си е показателно и говори за това, че нямаме политика за развитието на тази сфера в бизнеса.

Фокус: Освен в Благоевград, Банско и Добринище в кои други общини има условия за развитието на туризъм?

Здравка Чимева: Абсолютно навсякъде. В Гоце Делчев например имаме  Ковачевица, Лещен, Огняново, където вече се оформя невероятен спа център. Имаме едно прекрасно село Делчево, където за съжаление и аз не бях ходила до преди няколко години. В Община Гърмен пък има едно оброчище, което е от римско време. То е социализирано и е доста интересно. В общи линии няма педя земя в наши регион, където да се отиде и да не може да се види нещо интересно свързано с културно-исторически туризъм и спа. Пропуснах преди малко да спомена църквата в Добърско „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, където някои хора казват, че има между 36 и 40 икони на изографисани жени светици, а Иисус Христос е изрисувал в капсула, като на космическа ракета.  Междувпрочем подобно нещо видях случайно преди няколко години в Албания. В Рупите, в Мелник, Златолист, Рожен също има чудесни условия за туризъм. Наистина където и да потърсите в областта, то ще намерите благоприятни условия за туризъм. Рилския манастир също е част от туризма при нас нищо, че не се намира в нашата област. Просто няма място, което да не си заслужава да се посети и види от всички българи, които обичат да пътуват и естествено от чуждестранните туристи.

Фокус:  По отношение на чуждестранните туристи освен от съседните ни държави, които посещават област Благоевград, има ли такива от по-екзотични далечни държави и дестинации?

Здравка Чимева: Има, и това е мястото, в което ние трябва да правим реклама и трябва да има представителства в по-далечните и по-екзотични държави, защото това е една стока, която трябва да се продава много много внимателно. Това не е хладилник, да го сложиш в търговския обект и да кажеш това са параметрите. Това е нещо, което много трябва да се обяснява и да се убеждават хората да идват в България. Ще дам един случай. Точно на 3-ти март, трябваше да помогна на едно семейство испански от Навара. Настанихме ги в хотел в София. Те са изключително очаровани от България и сега ми звънят, че има и други хора, които искат да идват тук. Връзката дойде от една българка, която е омъжена в Испания.  Освен да имаме представителства, ние трябва да използваме и българите, които живеят в чужбина, за да предлагат и да продават България като туристическа дестинация. Това е една стратегия, една политика и трябва да се прави много сериозна реклама. Една стока може да не е най-добрата, но при добра реклама винаги се продава. А ние има какво да продаваме. България е уникална. По думите на професор Овчаров, България е 3-та страна в света, след Италия и Гърция, по артефакти, така че си заслужава да се види.

Фокус: Вие преди малко споменахте, че има чудесни условия за развитие на спа-туризъм. Мелник, споменахте, където се развива винен туризъм. Какви други видове туризъм могат да се развиват, екстремен, поклоннически?

Здравка Чимева: Разбира се, много добре се развива поклонническият туризъм. Безкрайно много гости от страната и чужбина идват специално, за да посетят Рупите. Идват да разгледат Роженски манастир, манастир „Хаджидимово“, Рилски манастир, църквата в Добърско, в Банско църквата „Света Троица“ също е много интересна. В Скребатно има една църква, която е строена 1836 година. Има какво да се види в полконническия туризъм. Относно екстремния туризъм, вече се прави рафтинг по река Струма. Това започна преди няколко години от един българин, който живее в Сърбия. Похвално за кмета на Симитли, който пое нещата. Там рафтингът се наложи.  В Банско –ските, сноубордът. Има хиляди неща, които могат да се направят и се правят.

Фокус: Има ли бъдеще за туризма в Благоевград, в региона и въобще в България?

Здравка Чимева: Въобще ако искаме да имаме нещо, трябва да използваме това, което ни е дадено от Господ и от природата. Трябва да имаме туризъм, селско стопанство и лека промишленост. За мен това е бъдещето на България. Тъй като туризма е една индустрия, трябва да се включат всички тези неща и с общи усилия да вървим напред.

Добавете Вашия коментар

TOP