Здравка Чимева: Не мога да разбера, защо всяко изграждане на паметник трябва да бъде единствено и само възможно след съгласуване с Министерството на културата

26 Юни 2016 | 18:31
0 коментара
Общество
Здравка Чимева: Не мога да разбера, защо всяко изграждане на паметник трябва да бъде единствено и само възможно след съгласуване с Министерството на културата

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки от Благоевград в интервю за предаването „Метроном“ по Радио „Фокус“ – Пирин.


Фокус: Г-жо Чимева, като експерт в областта на организираните почивки предполагам силно се интересувате от промените в Закона за културното наследство. В тази връзка в края на работната седмица народните представители приеха промени в закона, според които ще бъда налагана глоба в размер до 10 хиляди лева при изграждането на паметници без това да е съгласувано с Министерството на културата. Как гледате на тази промяна?


Здравка Чимева: Първо не мога да разбера в какъв смисъл да не се правят паметници и какъв би бил проблема ако например има някакво събитие, по повод на него независимо дали е в първа фаза или в продължение на години, да се направи някакъв паметник или паметна плоча. Наистина не съм запозната в детайли с това до каква степен закона е прецизиран, но все пак може би депутатите имат някакво право. Ако например паметника трябва да отговаря на някакви естетически изисквания, ако трябва да има някакви конкретни параметри, но все пак не смятам, че е важно и необходимо да се налага такова ограничение, такива санкции. В края на краищата обикновено паметниците се правят в памет на някого или на нещо и не смятам, че тези господа и госпожи в министерството биха могли винаги да са наясно с това какво се случва във всяко едно голям и малко населено място на територията на страната. Категорично не мисля, че тези нещата трябва по този начин чисто административно да се решават. 


Фокус: А всъщност проявяват ли интерес хората към паметниците и предлага ли се подобен вид туризъм?
Здравка Чимева: Да определено. За нас организирането на екскурзии и посещение на паметници и места на памет е от изключително голямо значение и мога да кажа, че това са изключително важни дестинации. Мисля също, че е хубаво да се популяризира всичко онова което имаме като монументи и места на памет. Освен това хората трябва да знаят повече за България, за българските паметници и българската култура. Всичко това обаче може да стане само чрез общи усилия като се започне от Министерството на образованието, защото децата трябва да бъдат научени на любов към родината, да пътуват и да знаят, че България е много красива, много истинска с много културно-историческо и археологическо наследство и се стигне до нас организаторите на екскурзии. Ако ние не обединим усилията си, то каквито и ще ограничения да се налагат няма да се промени нищо, а и нацията ни няма да бъде грамотна в тази посока. 


Фокус: Бе разширен и списъкът с обектите, които се водят нематериално културно наследство, като за съжаление няма нищо ново което да се отнася към Благоевград. Все пак като експерт наблюдавате ли интерес в туристите по отношение на този вид наследство?
Здравка Чимева: Естествено, че има интерес и хората се интересуват от този вид наследство, защото в края на краищата то отразява наши бит, нашата култура като цяло. Смятам, че е хубаво да се говори и да се популяризират тези неща, тъй като няма по-ценно нещо от това традициите да се предават от поколение на поколение и би трябвало да има по-голяма спойка и връзка между младите, подрастващите, майките и бащите, баби и дядовци. Само по този начин ще успеем да съхраним традициите си, които наистина трябва да бъдат запазени, защото само чрез тях бихме могли да си изградим самочувствие и да бъдем нация. В противен бихме били просто едни хора, които живеят на една територия и както за съжаление е видно, че нямаме толкова голямо национално самочувствие бихме се загубили като нация. Това го казвам с голямо съжаление. Преди години в Благоевград на гости бе един индиец – г-н Чакраворчик, който направи страхотен 55 минутен филм предимно за нашия регион, но не само. Работното заглавие на филмът бе „България – красавицата на балканите“, но за да не обиди другите балкански народи смени заглавието. А иначе той казваше, че ако Индия е епосът на света, то България е неговата лирика и най-интересното от всичко беше, че индиецът бе най-впечатлен от нематериалното ни културно наследство и от българския бит и култура. Много му хараса нашата самобитност, българските народни танци, мотивите в българския фолклор, така че категорично смятам, че тези неща трябва да се съхраняват и запазват. Наш дълг е да направим така, че идните поколения да бъдат запознати с нашата култура. 


Фокус: Съвсем наскоро Благоевград се превърна в европейска столица на френската музика чрез второто издание на фестивалът „Франкофоли“. В града ни имаше много туристи от страната и света, какви са впечатленията Ви, какво най-много им хареса тук?
Здравка Чимева: Освен, че харесаха изпълнителите, които наистина бяха впечатляващи, това което им допадна много бе, че градът ни е много красив. Силно се впечатлиха и от квартал „Вароша“ с църквата „Въведение богородично“, хареса им много и Регионалния исторически музей – Благоевград. Споделиха и това, че имаме много красива централна градска част и че градът ни е наистина един европейски град с добре поддържана инфраструктура, с добра хигиена и добро поведение на хората, младежки град, град на минало, настояще и бъдеще, така че мога да кажа, че всичко им хареса и се надявам да има повече такива мероприятия, за да посрещаме повече гости в Благоевград. 

Добавете Вашия коментар

TOP