Заради втората матура на 23 май балните фиести в Благоевград ще са три вместо четири дни

08 Май 2023 | 13:20
0 коментара
Общество
Благоевград
Заради втората матура на 23 май балните фиести в Благоевград ще са три вместо четири дни
За пръв път 750-те абитуриенти от 10 училища ще празнуват в четири различни заведения Три вместо досегашните четири дни ще дефилират по червения килим 750-те абитуриенти от 10 училища в Благоевград.

Както е известно, през годините първи по червения килим на 23 май минаваха дванадесетокласниците на Професионалната гимназия по икономика, а финалния щрих на 26 май слагаха зрелостниците на ПМГ. Сега обаче има промяна в датите на матурите, което налага и „редуцирането“ на фиестите. Първата задължителна за всички завършващи средно образование матура по български език и литература е на 19 май. Вторият ДЗИ по предмет от профилиращата подготовка, както и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация (в частта му по теория на професията), който м.г. бе на 20 май, сега ще е на 23 май.Да, действително традицията бе випуските на ПГИ да откриват баловете.

Сега обаче няма как в един и същи ден да държим матура и да празнуваме. Питахме в ресторант за друга дата и така резервирахме 26 май“, споделиха абитуриенти от специалност „Бизнес администрация“, които още на 8 март с невероятен пърформанс поканиха на бала и двете си класни – учителката по икономически дисциплини Десислава Костадинова, отговаряла за тях до 11 клас, и настоящия си класен – преподавателката по БЕЛ Галина Борисова. Така на 24 май първи под светлините на прожекторите ще застанат шестте паралелки от випуск 2023 на Езиковата гимназия.

Това потвърди и класната на 12 „б“, учителката по английски език Мария Стоянова, която пък получи покана за бала от учениците си под формата на връчена й „призовка“ и ефектен „букет” от книги.Ще празнуваме на 25 май. Не можем да кажем дали има поскъпване на кувертите, тъй като не знаем какви са били цените миналата година, но иначе има избор от няколко варианта на меню. Едното е 78 лв., а другото – веганско, е 75 лв.”, коментираха абитуриенти на 5-о СУ.

На същата дата ще е балът на зрелостниците от Националната хуманитарна гимназия, 7-о СУ, Средно училище с изучаване на чужди езици, както и на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Директорът на ПГСАГ М. Митова сподели, че тази година абитуриентите на училището ще празнуват завършването си в заведение в покрайнините на Благоевград. На подобен вариант са се спрели и дванадесетокласниците на Математическата гимназия. Те, както и съвипускниците им от Благоевградската професионална гимназия, ПГИ и Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост, ще минат по червения килим на 26 май.В разговор с репортер на „Струма“ директори споделиха и че от Община Благоевград са им поискали справка за броя на абитуриентите от всяко училище и избраната дата за бал, за да се направи график и организация. „Да, ще има организация.

Ще поставим арка пред сградата на Общината , червен килим, кметът Илко Стоянов ще лисне менче с вода…“, сподели за организацията и детайли от предстоящите тридневни бални фиести директорът на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Силвия Домозетска.А иначе, за разлика от предходни години, когато дванадесетокласниците се ориентираха към един и същи ресторант, сега абитуриентите ще отпразнуват завършването си в четири различни заведения. \struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP