ЗАПЛАХА ЗА ЕКОКАТАСТРОФА! Река Струма потече синя, замириса на сяра и влезе в дневния ред на Народното събрание

31 Октомври 2017 | 20:18
0 коментара
Общество

Река Струма край язовир „Пчелина“ потече синя, замириса на сяра и влезе в дневния ред на Народното събрание.

Въпросът бе повдигнат от бившия заместник-кмет на Перник Станислав Владимиров, който в момента е депутат от БСП. С остър тон той се обърна към министъра на околната среда Нено Димов и попита докога жителите на района ще страдат от странния цвят и миризма на реката, замърсявана периодично вследствие дейността на ВЕЦ „Пчелина“.

Една от целите, заради които е построен яз. „Пчелина“, е да играе ролята на утаител на отпадни води на Перник и Радомир, включително промишлени отпадни води, върна назад във времето лентата пернишкият депутат. На дъното на този язовир са отложени множество химични елементи. Освен това р. Струма е подложена на убийствен хидрологичен режим, тъй като в различни периоди ВЕЦ „Пчелина“ не изпуска никаква вода в реката или изпуска 8.5 куб. метра в секунда, алармира народният избраник.

В отговор ресорният министър призна, че от цяла година държавата се опитва да вкара в норми въпросния ВЕЦ, но явно не особено успешно, щом се е стигнало до ново замърсяване.

„След пускането на ВЕЦ „Пчелина“ в експлоатация през месец май 2016 г. е констатирано, че при интензивно водовземане от него се влошава екологичният потенциал на р. Струма след язовира, а интензивното водовземане от дълбинните слоеве на язовира води до насищане на повърхностния слой с токсични вещества от стари замърсявания и рязко понижаване на кислорода във водата. По тази причина МОСВ разпоредило на ВЕЦ-а да спре работа до изясняване на причините за екокатастрофата”, разясни министърът.

Преди няколко месеца министерството обаче изменило служебно разрешението за водовземане, получено през 2012 г. от собственика на централата – столичното дружеството „Пауър Туенти Туенти“ ООД, и ВЕЦ-ът отново заработил законово. С решение на министерството от октомври 2016 г. с повече от 50% е намален разширеният годишен лимит за водовземане и са установени водните количества за оводняване на руслото на реката след язовира, изреди ограничителните мерки екоминистърът. Бяха наложени и допълнителни ограничителни условия в работата на ВЕЦ „Пчелина“: преустановяване на работата на ВЕЦ-а в условията на маловодие и в периодите на размножаване на рибите, както и е наложен режим на равномерно преработване в денонощието на разрешените водни обеми за електричество. Освен това титулярят бил задължен да осигури допълнителна аерация на преработените води, монтиране на измервателни устройства за непрекъснато следене на протичащите водни количества, както и ежедневен мониторинг на количеството разтворен кислород във водата в три пункта. Постановено било и допълнително условие ВЕЦ „Пчелина“ да работи само при обем на язовира над 53 500 куб. м, тоест – когато реално прелива.

Впоследствие за конкретни нарушения на дружеството са съставени 4 акта за установяване на административни нарушения и има 2 наказателни постановления.

Според министър Димов към момента яз. „Пчелина“ е оценен в лошо екологично състояние и неизвестно химическо състояние.

Въпреки представената обстойна справка, министърът не отговори ще бъде ли спряна дейността на ВЕЦ-а и докога ще продължи замърсяването на река Струма.

Припомняме, че местното население от община Ковачевица скочи срещу ВЕЦ-а още когато той бе пуснат заради рязко падналото ниво на едноименния язовир и подводните кейове, които изскочиха над повърхността му. Вече повече от година ковачевци редовно мерят нивото на водата и всеки месец алармират различните държавни институции за надвисналата екокатастрофа, която застрашава цяла Югозападна България, разположена около долината на река Струма.

ВЕЦ-ът е собственост на съпруга и брата на бившия зам. министър на околната среда и водите Фатме Илияз от кабинета на Симеон Сакскобургготски.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP