Задава се свиреп птичи грип, чайките пренасят вируса

20 Октомври 2022 | 13:43
0 коментара
Общество
Задава се свиреп птичи грип, чайките пренасят вируса

Задава се свиреп птичи грип, по-жесток от известните щамове досега. Опасенията са, че могат да се получат кръстоски между птичи и животински вируси и така вирусът да се превърне в зооноза, която да не засегне хората.

Това обяви Петя Петкова, изп. директор на асоциация на птицевъдите в България на международна конференция в Пловдив.

Гнездещи

От изследванията на страните в ЕС и данни на ЕК засега най-големите преносители на вируса за гнездещите диви птици. Засегнати са северните държави като Германия, Нидерландия, Южна Швеция, където има много колонии на гнездещи диви птици. В списъка вече влизат и Италия и Испания, които до този момент нямаха такива проблеми, обясни Петкова. България е с най-много регистрирани случаи на инфлуенца по птиците в сравнение със страните от Балканския полуостров. Обяснението е, че от тук минават два пътя на прелетни птици, и че съседите ни, които са извън ЕС, може да не обявяват статистиката си, така както ние сме задължени. Това пък обясни д-р Даниел Денев от БАБХ.

Според него другата причина да сме по-пострадали от съседите са многото водоеми, с които разполагаме.

Д-р Петя Петкова предупреди, че в България популацията на чайки е много голяма, а те са един от най-големите преносители на инфлуенца.

Патици

Според Петкова и Денев по-засегнати са домашните птици в дворовете, отколкото в закритите стопанства, защото имат контакт с природата. Има разлика в това как видовете домашни птици реагират на вирусите, въпреки че в последната година инфлуенцата не се развива така прозрачно както досега. Докато кокошките реагират веднага на симптомите и болестта се развива бурно и явно, то при патиците и водоплаващите не е така, коментира Денев. Те могат да носят вируса на инфлуенца и да не са болни, да не проявят и никакви симптоми. Точно затова са опасни, тъй като могат да пренасят зараза, без да се разбере, че те са източникът.

Инжектиране

Според Петя Петкова единственият начин да се спре инфлуенцата, която причинява поразии на икономиките в световен мащаб, е чрез ваксинация. Недостатъците на метода са, че трябва всяка кокошка да се инжектира, а освен това няма достатъчно данни как това ще се отрази на яйцата им.

Контрол

Д-р Денев предупреди, че БАБХ се готви да затегне мерките срещу инфлуенцата. На първо място ще бъдат фермите ще бъдат категоризирани в различни нива на биосигурност. Също така стопанствата с патици ще бъдат проверявани на всеки две седмици, като пробите могат да дават и самите собственици.

При наличие на птичи грип огнищата ще бъдат унищожавани, стана ясно от думите на Денев. Поради липса на достатъчно персонал в БАБХ ветеринарите смятат да се обърнат към ловците за помощ, за да събират трупчета на умрели птици, които да бъдат изследвани. Той намекна, че вероятно услугата няма да е безплатна.

Брюксел

Денев заяви, че заради загубите в световен мащаб от инфлуенцата и вероятността тя да се превърне в опасна зооноза за хората в момента Брюксел обмисля да разреши ваксинацията на стопанските птици. Решението да се използва ваксина ще бъде по желание, добави представителят на БАБХ. Той подчерта, че според Европейската комисия ваксинацията не е решение на проблема с инфлуенцата.

Петя Петкова, изп. директор на СПБ

Най-негативното свойство на инфлуенцата е, че може да се смеси в различните гостоприемници и да се получат нови щамове, които правят клиничната проява трудна за разпознаване, каза Петкова. Тя цитира хронология на болестта, според която през 1996 първите случаи са дошли от Китай. От 2005-2021 г. в световен мащаб са умъртвени над 316 млн. птици. Засегнати са над 50 държави в световен мащаб. Важно е да се знае, че заболяването е зооноза, тоест хората могат да се заразят при някои от щамовете. По данни на ЕК този е най-големият и най-тежкият епидемиологичен сезон, доказани са над 6 хил. бр. случаи, засегнати са почти 50 млн. домашни птици. Висока устойчивост и трудна борба с него.

Добавете Вашия коментар

TOP