ВРЕМЕТО ПОЛУДЯ: По Коледа живакът удря 18 градуса, след това - студ!

23 Декември 2023 | 08:39
0 коментара
Общество
България
ВРЕМЕТО ПОЛУДЯ: По Коледа живакът удря 18 градуса, след това - студ!

Времето ще ни поднесе през почивните празнични дни шокови разлики в температурите. Ще има и силни ветрове.Оранжев код за опасно време в Северна България. В останалата част на страната - Жълт.


НИМХ

 

Събота е най-хладният ден за следващите 10 дни, но няма да е студено за декември, каза пред „Телеграф“ климатологът Георги Рачев.

Ще е облачно и ветровито особено по морето и Дунавската равнина, където скоростта на вятъра ще е 50-60 км в час, а на моменти ще стига до 90.

Стефановден

На Бъдни вечер ще е  топло, на Рождество максималните температури ще са между 13 и 18 градуса, а минималните между 3 и 7 градуса.

Георги Рачев припомни, че най-топлата Коледа за България е отбелязана през 2017 г., когато в Монтана е измерен рекорд от 22 градуса.

До Стефановден, 27.12., ще е необичайно топло за сезона, което ще оформи положителна аномалия от 2,5 градуса над нормата за месеца.

Следва „захлаждане“, при което термометърът ще слезе до 9-13 градуса. Причината е зонален пренос от Атлантическия океан, който минава през Европа и стига до България, като топлото ще продължи до Богоявление 4-5 януари, каза Георги Рачев.

Той предупреди, че на 25 и 26 декември, където вятърът стихва, по котловинните полета има вероятност от мъгли.

Времето в планините ще бъде слънчево, с много сняг и кислород, без съществени опасни явления, каза Георги Рачев.Телеграф/Светлана Трифоновска

Добавете Вашия коментар

TOP