Внимание! Температури до 40°, гръмотевици и градушки

22 Юли 2023 | 08:37
0 коментара
Общество
България
Внимание! Температури до 40°, гръмотевици и градушки

Опасните горещини продължават и в Събота, жълти и оранжеви кодове са обявени за цялата страна. Синоптиците прогнозират максималните температури да достигнат до 40°.

Картата на опасните явления на НИМХ, сочи, че в 10 области в страната времето е опасно, това са Силистра, Русе, Велико Търново, Сливен, Ямбол Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград.

Жълт код за потенциално опасно време е обявен за 18 области в страната: Видин, Монтана, Враца, Плевен, София, София област, Ловеч, Габрово, Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Разград, Търговище, Шумен, Добрич.

В областите Варна и Бургас, също е обявен жълт код. Максималните температури по черноморието ще са между 30° и 33°.

Карта на опасните явления
Карта на опасните явленияИзточник: НИМХ

Съботният ден ще е предимно слънчев и горещ, прогнозират синоптиците. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е слаб, в Дунавската равнина до умерен. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще се задържи почти без промяна.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. На отделни места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър юг-югоизток, който до вечерта ще се ориентира от запад-югозапад. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

В планините времето ще е предимно слънчево. Ще се развива купеста, след обяд купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа умерен, по високите и открити части - временно силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра - около 22°.

В неделя ще преобладава слънчево време, но ще има и развитие на купеста облачност, и на отделни места, главно в Северна България и планините, ще превали и прегърми. С усилване на вятъра от северозапад, дневните температури ще се понижат с 2-3 градуса. Новата седмица ще започне със слънчево време, вятърът ще отслабне. Сутринта ще е малко по-прохладно, а и дневните температури слабо ще се понижат.

Пълна прогноза на времето в страната четете в Sinoptik

Източник: БТА/НИМХ 

Добавете Вашия коментар

TOP