ВиК-Дупница отряза с багер водопроводите на некоректни платци в Бистрица и Джерман

21 Април 2023 | 07:36
0 коментара
Общество
България
ВиК-Дупница отряза с багер водопроводите на некоректни платци в Бистрица и Джерман

По заповед на управителя на ВиК – Дупница Красимира Иванова вчера багери на дружеството прекъснаха водата до домовете на 14 длъжници от дупнишкото село Бистрица, които дължат общо 9000 лв. за използвана питейна вода. В хода на наказателната акция са открити и незаконни чешми в имоти на бистричани.

Управителката Кр. Иванова заяви пред „Струма“ по повод вчерашната акция: „С тези, на които им беше прекъснат водопроводът, сме водили предварителни разговори. С някои от тях сме подписали споразумение за разсрочено плащане, но не са го изпълнили. Затова пристъпих към спиране на питейната вода до домовете им. Задълженията на абонатите са между 500 и 2000 лв. Натрупани са с години. Открихме и няколко незаконни чешми в имоти на наши абонати. Има случаи, при които собственикът на имота се е включил от две места във водопроводната мрежа, като единият водомер не е регистриран и се плаща само за изразходвана вода от регистрирания водомер. Направени са протоколи за кражба на питейна вода и абонатите ще отнесат съответна глоба, която се изчислява на база живущи в къщата, брой електроуреди, които използват вода, като се начисляват разходи за 1 година назад“, заяви Кр. Иванова.

Само преди два дни жители на село Джерман също останаха без питейна вода, след като водопроводът им беше прекъснат с багер.

Багер на ВиК прекъсна водопроводите на некоректните платци и незаконните отклонения за дворовете на бистричани и джерманци

Кр. Иванова коментира, че в Джерман е имало неплатени сметки на абонати за по 1000-2000 лв. При едни от случите се оказало, че има теч от водопровода вътре в имота на абоната, който не е открит навреме. Водомерът е навъртял 2000 лв. сметка. При наказателната операция в селото са открити и незаконни чешми в имоти на абонати.

Пред репортер на „Струма“ Кр. Иванова заяви още: „През последните дни от Общината ми искат непрекъснато документи, които да представят пред банките, за да изтеглят кредит от 500 000 лв., за да може дружеството да заработи. Ако всеки си плаща сметките, задълженията ни ще намалеят и няма да се стига до такива крути мерки“, допълни тя.

На предстоящата сесия общинските съветници в Дупница ще трябва да гласуват дали Общината да изтегли кредит от 500 000 лв., или не, за да може общинското дружество, което е натрупало за последните 10 г. над 2 млн. лв. задължения, да поеме глътка въздух.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА  в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP