В гр.Рила откриха 99-дневния "Кратун месец"

11 Декември 2016 | 08:22
0 коментара
Общество
В гр.Рила откриха 99-дневния Кратун месец

В град Рила вчера по обяд бе открит „Кратун”-месец, най-дългият в България, траещ 99 дни.

Кратун e “месец”, с продължителност от 99 дни, характерен само за град Рила, през който се дегустира рилско вино, отгледано в подножието на Рила планина. Името му идва от традицията, виното да се пие от кратунки (вид тикви). Кратун-месец стартира при отточването на първото вино около другия рилски празник-свинчеколя /Коленето на прасетата-б.р./, обхваща всички зимни празници и завършва на „Изливника на чувствата”, както наричат тук винените празници Трифон Зарезан и Св. Валентин, и на които свършва виното и бъчвите започнат да кънтят на празно. Кратун месец е за тези, които пият, но не се напиват и за тези, които се смеят, но не позволяват да бъдат осмивани.

Девизите на 99-дневния месец са „Купи кило вино, па и ти ке пиеш от него” и „Ако сме безделници, не сме без празници”. Празникът започна досам главната улица в Рила, по която минава пътя за Рилския манастир. Дневният ред на празника включва конкурс за производители на бяло и червено вино, викторина и много наздравици и шеги. Най-дългият месец води началото си от над 100 години, (около 1899 г.), организатор на празнуването му е дружество “Пакост”, а девизът“Я и пакост да ти направа, па ке ти ареса!”.

„Рилчани много обичали да се шегуват и си правят номера един на друг, без да се сърдят и затова създали дружество „Пакост”, чиято традиция продължава и днес”, каза 85-годишният Станке Милчев – най-възрастният пакостник и веселяк в Рила.

Според него идеята на дружеството е хората да се обичат и живеят дълго и спокойно с всекидневните песни и шеги.

Бай Станке сипа вино в традиционната кратунка, която обаче протече, но все пак успя да отпие от нея, а празникът тръгна по вино. Идеята за празника се зародила в тогавашната „социална мрежа“ - селската кръчма поради нуждата на хората да контактуват и да сезабавляват през зимните месеци, когато няма земеделска работа. Навремето „Социалната мрежа” в Рила наброявала над 40 кръчми, в които местните хора общували и „споделяли” виното си. През 2000 година, в град Рила е създадено Сдружение “Кратун месец”, което като приемник на дружество “Пакост” възстановява честването на този уникален традиционен празник “Кратун месец”, който е единствен в България.

На празникът присъстваха десетки членовете на местното дружество „Пакост", създадено още през 1899 г., в някоя от многобройните по онова време 40 кръчми в града. На печата на „Пакост" има дявол с вила, а съставеният тогава устав е задължителен за всеки член. Малко по-късно бил измислен и веселия празник. Името му дошло от направените от тикви-кратуни съдинки, с които се гребе вино и се пие направо от тях. С него се отприщва и най-дългия в страната винен запой.

В продължение на 99 дни мъжкарите от дружеството ще трябва да пресушат бъчвите си с вино. Който не успее до Трифон Зарезан, го застигала клетва остатъкът в буретата да се вкисне, гласи преданието. Всяка година на този празник се организира конкурс за най-добро червено и бяло вино.

Раздават се грамоти на най-добрите майстори на гроздовия елексир, но истинската слава е за тези, които успеят да погълнат най-голямо количество без да се напият.

Добавете Вашия коментар

TOP