В Благоевград и Разлог не искат и да чуят за платено саниране

30 Януари 2024 | 17:04
2 коментара
Бизнес
Благоевград
В Благоевград и Разлог не искат и да чуят за платено саниране

Сдруженията на собственици, отхвърлени от безплатното саниране на сгради, не желаят да подават документи за втория етап. Причината е, че съкооператорите не одобряват участието с 20 процента сомофинансиране, което по груби сметки излиза около 5000 лева, коментираха разочаровани благоевградчани. Освен това недоволстват заради отвърлените им документи по време на предходния етап, когато в Благоевград бяха одобрени за безплатно обновяване само 18 сгради. Серия жалби са депозирани в Общината, а оттам твърдят, че ще ги изпратят в МРРБ.

Ситуацията е аналогична и в Разлог. От кабинета на кмета Красимир Герчев съобщиха, че са удължили сроковете за подготвяне на необходимите книжа за 80 процента финансиране на строителните дейности с пари от ПВУ. В съобщението официално се сочи, че има опасност сдруженията да връщат отпуснатите средстваслед евентуално саниране, ако не се постигне 30 процента енергийно спестяване в жилищата. Тази подробност не бе широко разпространена сред населението.

"Изисквания за постигнати енергийни параметри от приложените мерки са следните: След изпълнение на енергоспестяващи мерки (ЕСМ) сградите следва да постигат клас на енергопотребление „В” или по-висок. Задължително изискване е след изпълнение на мерките в многофамилната сграда да се постигне минимум 30% спестяване на първична енергия. В случай, че след изпълнение на предложение за изпълнение на инвестиция не се постигне минимум 30 процента спестяване на първична енергия, както и клас на енергопотребление „В” съгласно действащата към датата на изготвяне на инвестиционния проект нормативна уредба, всички получени средства подлежат на възстановяване. Приоритет ще се дава на предложения за изпълнение на инвестицията за енергийна ефективност в съчетание с мерки, които допълват архитектурния облик на града", обявиха от Община-Разлог.

 

Припомняме, че към момента тече ново набиране на проекти за енергийно обновяване с 20% финансово участие на живеещите в блока, като 256 милиона лева са осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост. Очертава се обаче голям провал, защото кандидати почти няма. Министерството на регионалното развитие удължи срока за подаване на предложения и въпреки това желаещите са само 56 с проекта за скромните 58 милиона лева.

""Самоучастието се оказва проблем, защото става дума за немалко пари. Както призна самият министър Андрей Цеков, ако съдим по изпълняваните и одобрени досега проекти, средната сума за енергийно саниране на блок е 1.5 милиона, което означава по 5000 лева на апартамент при схемата с 80% публично и 20% собствено финансиране. На фона на люти караници за финансирането и критериите Националното сдружение на общините (НСОБР) излезе с предложение всички жилищни сгради в България да бъдат санирани в срок от 10 години по ясна програма", коментираха преди дни от НСОРБ.

Освен това от сдружението настояват да се намерят пари за всички блокове, които не са били класирани в току-що приключилата процедура за саниране със 100% публични средства и са останали с списъка на резервите. Става дума за около 2200 сгради с проектни предложения на стойност близо 2.7 млрд. лв., които отговарят на всички критерии, но са събрали по-малко точки от класираните 756. Според НСОРБ те трябва да бъдат подсигурени с нова програма и оздравени в срок от 3 години.

Добавени коментари

Росен Михайлов Атанасов публикува:
02 Февруари 2024 | 23:53
Това са много пари За обикновения данъкоплатец Да е жив и здрав Бойко Борисов Той ще спре тези измамници
Спонсор публикува:
31 Януари 2024 | 05:40
МОЛЯ ВИ; НАСРЕЩА ВИ Е ЧЕХЛЮ БАНОВ/ПЛЮВНАЛИЕВ/!

Добавете Вашия коментар

TOP