Трите кръга на Еманюел Макрон за реорганизация на Европа

31 Юли 2018 | 07:56
0 коментара
Политика

 Френският президент Еманюел Макрон изложи своята позиция за бъдещата реорганизация на Европейския съюз и на Европа при посещението си в Португалия.

Според него тази реорганизация за 10 до 15 години трябва да има "три кръга". В ключовият кръг "сърцето на двигателя" ще бъде подсилената еврозона на Германия и Франция като стълб.

Първият кръг ще бъде по-интегриран пазар на труда със силни социални права, дори и общо подсигуряване срещу безработицата.

Във втория кръг, според Макрон, биха били държавите-членки на Европейския съюз "със силен единствен пазар, някъде между разширения ЕС и еврозоната", които, ако искат да се развиват, могат да влязат в еврозоната с отделен бюджет, европейски валутен фонд и по-силно политическо управление.

Във вторият кръг на тотално реформиран ЕС, покрай силния единен пазар, според Макрон, биха могли да се включат и военни, държавни и търговски политики на ЕС, които биха "гарантирали истинската свобода на движение вътре в зоната". Най-широкият кръг би представлявал "съюз на ценности, демократични принципи и икономически свободи" някъде между ЕС и Съвета на Европа, който би бил по-малко интегриран и в който би имало място и за Русия и за Турция, но така, че тези държави да възприемат и стриктно да зачитат европейските демократични ценности.

"В най-широкият кръг би могло да има място както за Русия, така и за Турция, които, дори и да не бъдат членове, трябва да имат близки договори за асоциация", каза Макрон.

Лисабон е първата държава от обиколката на Макрон сред страните-членки на ЕС с цел да разясни и да получи подкрепа за своята идея за реорганизиран, икономически, политически и отбранително засилен съюз, с което окончателно биха се изгладили настоящите кризи и предизвикателства, включително и неизвестността и съмненията около поддържане на стратегическото съюзничество Европа - САЩ. Макрон не спомена влизането на нови държави в ЕС, но повтори позицията, че ЕС трябва първо да се укрепи, да възстанови реда, да предотврати кризите, които биха могли да го сполетят, преди да приеме нови членове от Западните Балкани.

Френският президент подчерта през септември миналата година , че страните от Западните Балкани заради мира и стабилността в Европа трябва да станат членки на ЕС, но след като изцяло приемат "законовите линии" и демократични изисквания на съюза. Тогава той предупреди, че тези държави не трябва да се обръщат към Русия, Турция или "авторитарни сили, които не зачитат европейските ценности". /БГНЕС/МИА
 

Добавете Вашия коментар

TOP