Трихинелоза помрачи ловната слука на авджиите от Раздол, заравят заразеното месо от две прасета

30 Ноември 2022 | 08:20
0 коментара
Общество
Трихинелоза помрачи ловната слука на авджиите от Раздол, заравят заразеното месо от две прасета

Трихинелоза върлува по дивите прасета в Пиринско, а случаите зачестяват. Ловната дружина в село Раздол, община Струмяни, се сблъска очи в очи с проблема. Ловците вместо да си похапнат със семействата от дивечовото месо след поредната си ловна слука, се наложи да го заровят в земята като негодно и опасно за консумация.

Ветеринарните проби, направени в лабораторията към Областната агенция по безопасност на храните в Благоевград, са установили, че двата глигана, отстреляни преди седмица, са заразени с трихинелоза. В момента ловците със свити сърца очакват пробите от последния ловен излет, в който са повалили отново два глигана. Резултатът се очаква днес, 30 ноември. Ако се докаже, че месото е заразено, ще трябва да се организира същата акция по заравяне.

Преди три излета ловците от друго струмянишко село – Игралище, също попаднаха на заразено с трихинелоза месо от отстреляните диви прасета. Справка в лабораторията към Областната агенция по безопасност на храните в Благоевград показва, че от началото на ловния сезон са взети проби от 130 диви свине, но не се оповестява колко от тях са били заразени.

Трихинелозата е зараза, която много лесно се предава на човека и има тежки последствия при ненавременно лечение. Според стари ловци трихинелозата може да се установи още при дрането на убитото животно: „Хващаш така с един пръст и дърпаш, ако го дращи и видимо са атрофирали мускулите на ченето на дъвкателния мускул, значи прасето е трихинелозно. Ако са гладки – значи нищо му няма”, пояснява стар ловец.

Но по-младите ловджии въобще не се доверяват на този стар метод и пращат за изследване месото, което е и най-сигурният начин да се предпази човек от коварното заразяване. При хората болестта трудно се установява, защото клиничната картина е подобна на други заболявания – като грип, миозит или някакви ревматични болки. Съветът на ветеринарните е за изследване на месото дори и от домашните прасета, защото чрез отпадъчната храна те също може да бъдат заразени с трихинелоза.

ЛИДИЯ МАНЕВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP