Съдружник на Жъчката затвори метанстанцията в Благоевград в знак на протест

30 Август 2022 | 16:55
5 коментара
Общество
Съдружник на Жъчката затвори метанстанцията в Благоевград в знак на протест

Съдружникът на Росен Жъчката - Георги Папазов затвори метанстанцията в Благоевград в знак на протест.

Метанстанция в Благоевград спря да работи. На оградата на търговския обект, намиращ се в района на „Метро“, е поставена табела с надпис „ПРОТЕСТ“. Причината за затваряне на метанстанцията са непосилно високите цени и липсата на адекватни действия от страна на държавата, обясни пред журналисти управителят на фирмата Величка Папазова.

Величка Папазова

„През последните месеци цената на метана стана неконтролируемо висока. Ако през месец март цената беше 114.13 лв./мВтч, то сега, през август, е 298.29 лв. за мВтч. През август миналата година цената беше 57.60 лв. за мВтч, а за януари 2021 г. – 26.93 лв. за мВтч. Увеличението е съответно с 518 % и 1108 %. Това доведе до рязко спадане на консумацията на метан, обемите се свиха, търговските надбавки се стопиха и ние на практика не можем да покриваме разходите си. Наред с това променящата се цена на метана се обявява от КЕВР на 12-15-о число от месеца, но влиза в сила със задна дата. В резултат на това търпим загуби, които стават непосилни. Високата цена на природния газ и негативните сигнали за недостатъчни количества на пазара водят до преминаване на нашите клиенти към алтернативни горива, а оттам и до подаване на коригиращи заявки от нашите дружества към „Булгаргаз“ ЕАД за намаляване на заявените количества. „Булгаргаз” ЕАД обаче ни начислява неустойки! Неустойките, които сме принудени да заплащаме за невзети количества газ, са в размер на десетки хиляди лева. Сумата ще бъде дори още по-голяма септември месец, което поставя под въпрос оцеляването на дружествата от бранша. Затова се принудих да затворя метанстанцията и да разпусна персонал от 5 човека. Изключително тежко решение, защото ние сме пионери в този бизнес, отворихме през 2007 г., сами сме изграждали инфраструктурата, преодоляхме една тежка газова криза през 2009 г., когато спряха доставките на газ от „Газпром” за България.

Сега не можем да се справим сами. Проблемът е геополитически, а не търговски. Ние не разполагаме с инструменти за въздействие. Затова е необходима спешната намеса на държавата! В конкретната икономическа обстановка тези приближаващи се до хиперинфлация увеличения в цените на газа са по-скоро резултат от непреодолимата сила. Този исторически рекорд в цената на газа е породен единствено и само от неизпълнението на договора между „Газпром експорт” и „Булгаргаз“ ЕАД, в резултат на което доставките на природен газ за България трябваше да бъдат набавяни от други търговци на значително по-високи цени.

За да се повиши сигурността на енергийните доставки в ЕС, Съветът на Европейския съюз прие на 05.08.2022 г. регламент за доброволно намаляване на търсенето на природен газ с 15% през тази зима. Държавите членки се съгласиха с мерки по техен избор между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. да намалят с 15% своето търсене на газ спрямо средното си потребление за последните пет години“, заяви Величка Папазова.

Тя добави, че нейната фирма е член на Българска асоциация компресиран природен газ, която е подготвила писмо до правителството, в което настояват за спешно въвеждане на компенсации за потребителите на природен газ както за моторното, така и за индустриалното гориво, тъй като високите цени директно рефлектират върху всички останали.

„Природният газ е най-чистото гориво, което се използва в различни браншове – производства, търговия, транспорт, услуги, както и държавни и социални предприятия – болници, училища, детски и социални заведения. Всяка цена над 115 лв./мВтч е непосилна за икономиката. Цени над този праг водят до масови фалити, затваряне на бизнеси, напускане на чуждестранни инвеститори, загуба на работни места, намаляване на приходите към бюджета от събрани данъци от бизнеса /ДДС, корпоративен данък, акцизи/, увеличаване на социалната тежест на държавата поради безработицата, сериозен ръст на цените вместо на доходите и масово обедняване, загуба на конкурентоспособност на външните пазари. Настояваме за премахване на неустойките за невзети количества и неначисляване на лихва върху забавено плащане по фактури за аванс”, заяви Величка Папазова и добави, че техният протест е срещу неадекватните действия на държавата.

Метан вече не се продава и на бензиностанция „Круиз”

Метан не се продава от две седмици и на бензиностанция „Круиз“. В момента това гориво се предлага само на метанстанцията при сервиза на „Опел“ в Благоевград, към която насочват клиентите си от затворената метанстанция със специално монтирана табела.

Разбивка на цената на метана на „Булгаргаз” през последните месеци

снимки:в.Струма

Добавени коментари

Боец публикува:
01 Септември 2022 | 16:48
Росен жената, сега какъв кур ще ядеш гадно дебело свинче миризливо. Години минаха този момент го исчакахме е сега свиня къдете хвана у ръцете ми ки се наакаш.
Варо публикува:
31 Август 2022 | 10:10
Пуснах сълза
миче публикува:
31 Август 2022 | 07:35
затвориха петролната база а сега златев как ке им помогне като него братушките го гонат е иде видов ден да видат как се спира с бизнеса. да видаткак се броят стотинки дали нема да земат тоягите и на лисия там от къде слезнаха. дано има господ та малко да им окаже правия пат.
gramada публикува:
31 Август 2022 | 07:04
i bazata zatvoriha jachkkite lukoil im vze licenza i sa svarshi veche mekata banica a moje da pochnat da pravat i resto
Марио Б. публикува:
30 Август 2022 | 20:54
Истината е че никой не иска да зарежда ТМА точно заради жъчката

Добавете Вашия коментар

TOP