Сурвакарските костюми гонят болести и зло

12 Декември 2021 | 12:14
0 коментара
Любопитно
Сурвакарските костюми гонят болести и зло

През декември месец тук-там вече се чуват звънци на кукери, показвайки, че скоро идва Сурвата, за да изгони злото. В момента тече трескава подготовка по изработката на сложните парадни костюми – част от старобългарския екзорсизъм. Мнозина даже вярват, че с тях може да се изгони дори коронавируса, тъй като според древната трактовка болестите се носят именно от зли духове. За същото свидетелства и Библията.

Колкото по-страшна е една маска, толкова е по-ефективна в борбата срещу злото болестите и демоничните сили.

Създаването на оръжието срещу демоничните сили и лошите духове, носещи инциденти и болести в нашия свят, обаче не е никак лесна задача. Това разказват пред „Телеграф“ участници в пернишките сурвакарски и мечкарски групи.

Майсторите по карнавалните одежди са мъже и жени. Те споделят, че започват с подготовката им поне три месеца по-рано. Облеклата се шият от необработени животински кожи, парцали (от вехти дрехи), както и от по-груби платове. Участниците използват и прежда, от която изработват ленти за глава и т. нар. трътки. Това са топчета като пискюли, които се правят в цветовете на българското знаме и се слагат на краката. 

В различните краища на България гоненето на лошотията е установено да се случва по различно време. Както и персонажите са  различни – камилари, бабугери, старци и др. В Пернишко всяка година на 13 и 14 януари групата тръгва да обикаля домовете за здраве, плодородие и благополучие. Във всеки дом влизат мечкарите. Те се посрещат с подаръци като ракия, месо, яйца. В двора на всяка къща се разиграва обичаят "сватба", който символизира желанието за скорошна женитба и пълен дом с деца. Според традицията дружината се състои само от мъже, които се превъплъщават в различни роли като поп, ръсещ за здраве, кум и кума, булка и младоженец. Задължително мечкарят, мечката и малкото мече също играят за здраве в двора и взимат от месото. След като се обиколи цялото село, мечкарите се събират на мегдана, където всички от населеното място са дошли за здраве. Тогава сурвакарите запалват голям огън, понасят факли и около него дрънкат с окачените около тях звънци. През това време отпред се прави обичаят „сватба“, а след венчавката се оформя дългото сватбарско хоро. Счита се, че самите звънци имат точната акустична вибрация, която пречиства виталното пространство от демонични сили и епидемии.

Симитли прогони злите духове в края на 2021

Кукерите от Симитли преди дни поставиха началото на кукерския сезон. Малки и големи, в чиито сърца гори огънят на бабугерството, със звън прогониха злите сили и ще продължат да го правят, та чак до първи януари, когато кукерите са най-голямата атракция в община Симитли. На 1 декември сурвакарите запалиха скарите и направиха вкусни мезета, сложиха звънците и с музика цяла вечер предвестяваха Сурва.

Чаушите ни пазят от караконджули

По традиция кукерите от Разлог посрещат новата година маскирани с кожи и тежки звънци. Още на 1 януари групата обикаля домовете, гонейки злото и пожелавайки на стопаните да са здрави и щастливи през цялата година. После всички се събират на централния площад, където започва народното веселие, наречено „Страчевата“.
В първия ден на годината, още в ранна утрин, градът се оглася от симфонията на звънците, които в този край наричат чанове и хлопки. Те се удрят в телата на чаушите, пригласят им тъпани и зурни. Според местните истинската сила и енергия на празника е в дългото, красиво и пъстро празнично хоро. Тукашни се хвалят, че на него присъстват от едномесечни пеленачета до столетници, облечени в традиционни костюми. В целия обичай, макар и невидимо, присъстват демоните, наричани в Разложко „караконджули“. Те са озаптявани от атрактивните чауши – въоръжените пазачи. Според традицията това са млади мъже неженени, неполагали воинска клетва. Те са  облечени в специален обреден костюм от овчи или кози кожи, с висока островърха шапка пак от кожи, покриваща и лицето на обредния персонаж. На кръста носят по четири големи чана, а в ръцете си носят камшик.

Киханера орисва Новата година в Испания

Кукерските игри са разпространени не само в България, но и в някои други страни като Румъния, Сърбия, Гърция, Македония, Молдова, Словения, Хърватия. В Италия също се провеждат подобни карнавали „мамутонес”, подобие на нашите кукери. Те носят дървени черни маски, звънци на кръста и дебели кожуси. В Кантабрия, Испания, се празнува "Киханера". Отбелязва се през първата неделя от новата година. Във всички тези краища по света маскираните хора носят късмет, плодородие и благоденствие. Вярва се, че колкото повече „удари” получиш от маскираните кукери, толкова по-надалеч ще стои злото от теб. Затова хората масово се събират и ги посрещат с почести и лакомства.

Добавете Вашия коментар

TOP