Спасяващите Кресненското дефиле сезираха президента за екологично престъпление

25 Май 2023 | 09:31
1 коментара
Общество
Благоевград
Спасяващите Кресненското дефиле сезираха президента за екологично престъпление

Жители на Кресна, рафтъри, представители на неправителствени организации, излизат на пореден протест за пътя през Дефилето. Ще блокират входовете на Агенция "Пътна инфраструктура" към 18.30 часа днес, информираха от сдружението за спасяване на Кресненския пролом от багерите на АМ "Струма".

От 16 май багерите са в дефилето, където бе направена първа копка от регионалния министър Иван Шишков, за строитеството на пътен възел Кресна. Недоволните от района смятат, че се погазва грубо екологичното законодателство. "Ние не искаме да плащаме за това, няма европейски средства, защото Европейската комисия категорично каза, че трябва нова екологична оценка и маршрут извън дефилето", категорични са протестиращите. Те настояват да се разработи проект и да се разгледат алтернативи извън Кресненското дефиле, а настоящият Е-79, да остане локален път.

Зададени са конкретни въпроси към министрите Шишков, Карамфилова  и президента Румен Радев:

– Ще поемете ли персонална отговорност за безвъзвратното унищожаване на едно от най-уникалните места в България и Европа за бъдещите поколения?
– Ще поемете ли персонална отговорност за човешките животи, които ще бъдат загубени от един зле измислен проект, от една не-магистрала?

Кресненският пролом е мястото с най-високо биологично разнообразие в България на съвсем малка площ – например само пеперудите на квадратен километър са 122 вида. Срещат се общо 3500 вида флора и фауна. Проломът е силно уязвима и крехка екосистема на границата на умерения и средиземноморския климат и много тесен коридор за връзка между двете зони и защитени видове живеещи в тях от двете зони по долината и склоновете на пролома. Проломът е важен миграционен път за мечката и вълка между Пирин и планините на границата с Македония.
/снимка -архив

Добавени коментари

Силва публикува:
25 Май 2023 | 12:32
няма отървани от тая напаст

Добавете Вашия коментар

TOP