Собственици на имоти в Долно Българчево: Прокуратурата да разнищи как кметският братовчед А. Воденичаров е придобил 40 дка чужди земи

14 Март 2020 | 08:24
1 коментара
Общество

Десетина собственици на имоти в благоевградското с. Долно Българчево се събраха вчера на моста в селото да искат обяснение от Драганка и Ненчо Иванови за около 40 дка ниви покрай реката. Обявата с призива за събирането залепил преди два дни на кметството и по стълбовете Георги Влахов, който обвини фамилията, че е присвоила негова и на още доста хора земеделски земи.

„Проблемът ни е, че семейство Драганка и Ненчо Иванови, които имат виличка в района, са използвали възможността през 2002 г. да завземат чужди земи, като са ги посочили за свои, въпреки че други хора имат документи, че са техни“, обясни Георги Влахов и разказа: „Всичко започва от Общинската поземлена комисия, където Драганка е посочила наследствените си имоти с номера в Горно Българчево, че са в Долно Българчево. Драганка и Ненчо нарочно са отбелязали чужди места за свои, сдобили са се с нотариален акт, като за по-сигурно са ги препродали няколко пъти в семейството и сега те са собственост на дъщеря им и зет им Антон Воденичаров, братовчед на бившия кмет на Благоевград Камбитов. Става дума за около 40 дка,  те взимат целия баир и чешмата, а заснемането според мен е правено тайно, защото никой от съседите тук не е разбрал“, каза Влахов.

Той призна, че не е очаквал някой от фамилията Иванови или Воденичаров да дойдат на събранието, а като поканил Марио Харизанов от Общинската поземлена комисия да дойде, той само вдигнал рамене и казал: „Знам, излъган съм“, и вчера не се появи на срещата. За сметка на това дойдоха хора със скици на бащини имоти, които вече се стопанисват от друг.

„Претенциите на старите собственици са основателни“, коментира кметицата на селото Елена Стойчева и обясни, че основната цел на Влахов да свика това събрание била Драганка и зет й Антон да си признаят, че грешно са посочили чужди имоти за свои, за да се сдобият с нотариален акт от 2012 г.

„Застъпих на кметския пост в края на 2015 г. и разбрах за проблема няколко месеца по-късно, през пролетта на 2016 г., когато Кирил Димитров с жалба ме информира, че мястото им е изорано от Антон Воденичаров, зет на Драгана. Той ми показа документ, с който поземлената комисия в Благоевград признава на Кирил и определя за възстановяване правото на собственост върху 200 кв.м земеделски земи в местността Реката. Оказа се, че след това не е направено заснемане и впоследствие през 2012 г. тези имоти са възстановени на Драганка, която ги е продала на Антон Воденичаров и на дъщеря си. В същото време в същата зона има няколко възстановени имота още през 1993 г., за които хората си били извадили скици и поземлената комисия е декларирала, че ще им ги възстанови, но отново не е направено заснемане, въвод във владение и решение. Хората си мислели, че това уведомително писмо от поземлената комисия им е достатъчно, за да си остане техен възстановеният им имот и с бездействието си са дали възможност земята да премине в чужди ръце с нотариален акт. Става дума за 8 собственици на по 200 до 400 кв.м. Тогава се натъкнах, че една местност е заснета и представена за друга. Местността тук е Реката, не е Гьола, нито Усоето или Присое, но в присойната страна са доказани и показани места за заснемане с название Усое и Гьола, което навява на мисълта, че е направено съзнателно. Проблемът е, че в момента на заснемане никой не е реагирал, направени са няколко продажби и от последната е изтекъл 5-г. давностен срок за реакция. Смея да твърдя, че е излъгано, защото самата местност Усоето, в която на Драганка й е възстановена земя, е зад черквата и е в усойната част, а не в присойната. Те имат още един документ, с който си разширяват имота, в него бе посочена местността Гьола, която също не е тук, а граничи със сливането на нашата река Лисийска и р. Струма.

Проблемът е, че от кадастъра са заснели имота на доверие, там, където собственикът е показал, а не където наистина е била земята им. На такива трасирани заснемания не се вика кметът на селото и той няма отговорност към земеразделянето. Но заснемане е правено, всички хора са видели, че се прави такова нещо, и е трябвало да се реагира още тогава. Сега е при изтекъл давностен срок на нотариалните актове, извършени две или повече покупко-продажби е много по-сложно, почти невъзможно да се върнат и разплетат нещата“, каза кметицата Е. Стойчева.

Според нея някой  е дал много подробна информация на фамилия Иванови и Воденичаров за имотите, защото възстановените земи са им до регулационна линия в урбанизираната част, а това означава, че те много лесно ще станат парцели. „Има още един подобен случай със същата фамилия, на него се натъкнах, когато трябваше да направим временен подход към 2 къщи, но се оказа, че ще стъпя в тяхна територия, а всички в селото знаят, че това винаги е било общински имот“, отбеляза кметицата на с. Българчево.

Яснота за предполагаемата схема даде Лилия Никова, която отбеляза, че макар вече да не е сред собствениците, е от хората, които са имали в същия район собственост. „Истината е, че Иванови са се възползвали от възможността да варират с наименованията на местностите, в които се намират земите. Първо е имало декларация за възстановяване на земи, защото все пак поземлената комисия разполага с основните документи, и там най-напред е направена голямата документална измама. Всеки от нас е декларирал земя с ясното съзнание, че с това поема отговорност, ако подаде документ с невярно съдържание. Те вероятно са внесли документи за земите им в Горно Българчево, но има съвпадение в наименованията на местностите. В резултат получават правото за възстановяване и когато идва моментът Драгана да получи правата си и скиците за тези места,  се възползва, като много интелигентно са проверили къде има собственици, които не са си подали документи за възстановяване и кои не са си довели процедурите докрай. Така са си направили една хубава скица на района около собственото си местенце, което как са си възстановили, е друг въпрос и са започнали да добавят Гьола, Усое, Присое, като е направена следващата документална измама. Предявили са претенции и са показали на геодезистите места, които не са потърсени от никого. Но дори и така да е, това са общински имоти, щом не са потърсени от собствениците, поземлената комисия е тази, която би трябвало най-малкото да защитава интереса на общината. И следващата крачка е била бързи покупко-продажби на свои роднини, за да се прикрият нещата. Но реално хората знаят, че това са земи на семейства, които ги имат от години. Възстановили са дори имот с една чешма от 1900 г. на негови братовчеди, като я прибавили като собствено място. Тези хора тук са първите ощетени, някои от тях имат документи, други знаят от детството си, че това са земи на семействата им.

Според мен поземлената комисия трябва по някакъв начин да се самосезира, да провери оригиналните документи, с които фамилия Иванови са заявили претенции за имотите – от коя година са, къде се намират, защото когато сме си подавали декларациите, сме ползвали документи за платените данъци. Това не е трудно да се направи, със сигурност знам, че се пази папката на всеки заявител с декларация. Трябва да се види къде е редно да се възстанови, къде реално е направено и защо това е допуснато. Оттам е тръгнала първата измама. Тази проверка трябва да направи поземлената комисия или прокуратурата, защото тези хора тук не могат да си позволят да водят дела и да плащат разходи по адвокати с пенсиите, които взимат.

Това, което се случва днес тук, е техният личен гняв срещу фамилия Иванови и зетя Воденичаров. Те реагират сега, защото някои неща излизат наяве по-късно, а когато са направени първите стъпки, никой не ни е уведомил. Говоря конкретно и за имот до наша сграда, и ние като съседи изобщо не сме разбрали, че фамилия Иванови са предявили претенции към имот на техни роднини, за който всички в селото знаят чий е и кой е живял там. Всичко е станало тихомълком и са изчакали да минат давностните срокове, преди да започнат да обработват земята и да заявят открито новата си собственост.

Прокуратурата, ако се самосезира, ще е най-добрият вариант за тези хора, защото не виждам как всеки от тях ще заведе искове на тази възраст и с тези пенсии. В края на краищата имотите, които не са с доказана собственост от наследниците, остават общински и е по-добре общината да може да разполага с тях, ако щете да ги продаде, поне ще влязат някакви приходи в хазната“, коментира Лилия Никова.

„Това, изораното, без няколко малки имотчета, е наш имот, на семейството ни“, показва разорания терен  Ивайло Чолаков и започва да вади документи и скици от кадастралния план от 1959 г., когато са били заснети. Той обяснява, че заедно с останалите собственици не  реагирали, когато е станала измамата, защото всичко било станало апокрифно.

„Може и да е изминал 5-годишният давностен срок за обжалване на нотариалните им актове, но това е измама и тези хора тук изобщо не са имали имоти. Обмисляме дали директно да пишем жалба до Главна прокуратура, или първо да минем през Окръжната“, каза Чолаков. Съселянинът му Симеон Стоянков протяга ръка към разораната земя: „Тук се сееха лехите на ТКЗС-то някога. Това под къщите е все място на Иво Чолаков, а останалото го даваха на нас да сеем лехи. Драганка и Нено дойдоха от Горно Българчево и имаха 5-6 лехи в долната част, нямаше и 100 квадрата метра място. Сега взеха цялото – и Ивовото, и на Георги, и на други хора“.

Човекът, който пръв сигнализирал кметицата, че Воденичаров оре мястото му – Кирил Димитров, разкри пък, че от 2016 г. семейството му неуспешно се опитвало да наеме адвокат, за да стартират дела за завзетите им имоти. „Като кажем на адвокатите, че Антон Василев Воденичаров и Атанас Камбитов са братовчеди, всеки отказва“, разкрива Кирил Димитров.

Георги Влахов настоява някой да предприеме действия за разнищване на схемата: „Със събранието искаме всички да разберат тези хора какво са направили и очакваме прокуратурата да се самосезира и да разнищи тази измама. И жалба ще подадем, ако трябва!”, заяви организаторът на протестната сбирка.

Потърсен за коментар, Ненко Иванов отклони темата: „Този човек (б.р. Георги Влахов) го е хванала склерозата, комшии сме. Не ме занимавайте, аз съм зет там и не са ми ясни нещата. Няма що да ме питате, не съм в течение. Аз там нямам нищо, а със съпруга на дъщеря ми даже не разговарям“, бе лаконичното му изявление.в.Струма

Добавени коментари

upsssss публикува:
14 Март 2020 | 09:38
i tam li ta na kambitov rodata e nasekyde tezi celoto pleme sa za zandano

Добавете Вашия коментар

TOP