Синоптикът Петър Янков: Снегът се връща до дни!

22 Март 2024 | 12:22
0 коментара
Общество
България
Синоптикът Петър Янков: Снегът се връща до дни!

Зимата няма да си тръгне лесно от България. Или по-точно снегът. Това заяви синоптикът Петър Янков.

 

"Астрономическата пролет настъпи с валежи и по-ниски температури. През пролетта температурите постепенно ще се повишават. Валежите, които се очакват днес в Източна България, постепенно ще спират.

Днес почти няма да има валежи. Късно следобед в петък ще превали в Рила и Пирин.

 

През почивните дни ни очаква повече слънце и повишение на температурите. В събота максималните температури ще бъдат до 18 градуса", каза синоптикът в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Той добави, че се заражда циклон, който ще се премества към Западните Балкани и в неделя ще покаже своето присъствие.

 

Късно следобед в неделя и през нощта срещу понеделник ще започнат валежи от дъжд в югозападните райони на страната ни, ще вали сняг в планините.

 

В началото на следващата седмица времето ще се задържи дъждовно.

 

"Сняг ще има до 14-15 април. Ски съоръженията ще работят.

Ще има естествен и изкуствен сняг, препоръчвам на скиорите да карат в по-ранните часове, до 14 часа, след това снегът крие опасност от травми", уточни Янков.

 

По-интензивни валежи в понеделник и вторник се очакват в южните и източните райони от страната - между 20 и 30 л/кв.м. В планините ще вали мокър сняг. Температурите ще се понижат и в населените места ще бъдат между 8 и 13 градуса, стана ясно още от думите на синоптика.

 

Петър Янков потвърди, че има изместване на сезоните, а в температурно отношение климатичното затопляне в наши дни се усеща повече в страните около 49-ия паралел.

 

"При нас проявленията са в засилване на проливните валежи и рязка смяна от топло към студено и обратно. Тези 4 сезона по нашите географски ширини не могат да изчезнат", подчерта синоптикът. 

Добавете Вашия коментар

TOP