Сергей Станишев: Всеки глас за БСП е глас за промяна и в България, и в Европа!

07 Май 2019 | 09:33
0 коментара
Политика

Ще бъдем по-силен инструмент за промяна в България, ако сме част от голямата идея за промяна в Европа, смята президентът на ПЕС, който е и кандидат за евродепутат от "БСП за България"

 

Ще върнем разбирането, че човекът е основната ценност за всяко демократичното общество, ако дадем шанс левицата у нас и в Европа да спечели евровота

 

- На пети май в разгара на кампанията за Европейски парламент (ЕП) навършвате 53 години. Кой поред е този рожден ден по време на кампания, г-н Станишев, броите ли ги?

 

- Много са, вече не ги броя. Личният ми календар сега е на втори план, фокусиран съм изцяло върху кампанията за евровота.

За мен 26 ти май е един от онези дни, които може да променят съдбата на милиони хора, да променят посоката на развитие на цяла Европа, в това число и на България. И го казвам без преувеличение. Като историк много добре осъзнавам, че всяка голяма промяна има своето начало, основано на нужните предпоставки, обществена необходимост и възможности.

 

На 26 ти май можем да променим пътя на Европа и да дадем нова перспектива на България. Съществува реален шанс при убедително представяне на тези избори, левицата в Европа да поеме кормилото на Европейската комисия за пръв път от двадесет години насам, особено ако успее да формира широк прогресивен алианс в Европейския парламент след изборите. Всъщност всеки ляв избирател в Европа, гласувайки за своята национална листа, гласува и за единния кандидат на ПЕС за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Това означава, че всеки глас за партия от ПЕС е глас за промяната в Европа, глас за връщането на фундаментални ценности като справедливост, солидарност и равен шанс, които десницата отне от европейските граждани.

 

Това важи за България с двойна сила. Всеки глас за БСП е глас за промяната и в България, и в Европа.

Силното представяне на БСП на тези избори ще е заявка за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, възможност за промяна в управлението и нова социална посока за развитието на страната.

Ще бъде обаче и важна подкрепа за резултата на европейската левица, която единствена е способна да върне Европа на пътя на развитието и социалната справедливост.

 

И друг път съм казвал, че системната криза, в която се намира Европа днес е резултат от дясната неолиберална философия и политика, които поставиха интересите на пазара и спекулативния капитал над интересите на хората. Можем да затворим тази страница, да зачеркнем тази политика, да върнем разбирането, че човекът е основната ценност за всяко демократичното общество като дадем шанс на партиите от левицата и в Европа, и в България да спечелят тези избори.

 

- Има ли нещо, с което днешната предизборна кампания се различава от предишните?

 

- Всяка кампания е различна. Но в тази политиците сякаш са в състезание как да откажат гражданите да гласуват. Това особено ме тревожи.

 

Видя се, че „Апартаментгейт“ няма да доведе до политически катарзис. За съжаление постигна друг „резултат“ - лиши кампанията от важния разговор за Европа. Ние отново не знаем нито кои са националните ни приоритети, нито как да ги отстояваме. Вече 12 години сме пълноправен член на Евросъюза и сякаш още не разбираме какво означава това. Всяка промяна в Европа ни изненадва и ни сварва неподготвени. Вечно изпитваме провинциално неудобство да поставим със самочувствие нашите проблеми в рамките на общия европейски дневен ред.

 

Продължаваме да си мислим, че реформите, които са ни необходими в редица сектори, са въпрос на симулация за пред европейците, а не въпрос на по-добро функциониране на собствената ни държава и потребност на собствените й граждани. Лъжем себе си, че лъжем Европа и донякъде номерът минава, защото тя си има достатъчно проблеми, за да се занимава с нас.

 

И така вече 10 години.

БСП обаче може да ни извади от тази политическа летаргия като направи истински стойностна и силна кампания.

 

- Как, според Вас, може да го направи?

 

- Трябва да убедим хората, че ние сме алтернативата на всичко гореописано. Да очертаем ясна перспектива пред страната за следващите не 5, а 10 години поне. Да представим и разкажем каква е лявата перспектива пред България в рамките на променящия се, динамичен европейски дневен ред. Приоритети на БСП са политиките за изравняване на европейските доходи, широко дискутирани напоследък в европейските институции, но не и у нас; темата за въвеждането на данък  върху трансакциите на спекулативния капитал, който предизвика кризата от 2008 година и отдавна трябваше да поеме своята социална отговорност пред обществото.

 

Нашето искане е със събраните средства от този данък да се подкрепят социални политики като Младежката и Детската гаранция.

 

Но кое, според вас, е приоритет за десните партии? Комфортът на банките и спекулативния капитал или проблемите на младежката безработица, липсата на добро здравеопазване и образование за милиони деца в Европа, в това число и в България? Въпросът е риторичен.

 

Друга тема - БСП днес трябва да пита управляващите: какво става с Шенген? Ние настояваме за цялостното ни приемаме по въздух, суша и вода, както заслужаваме, не е редно да се примиряваме с частичното приемане в зоната, каквото снизходително ни предлагат.

 

Още един съществен въпрос, който има място в дискусията около евровота – Еврозоната. Оставането извън нея ще ни остави в периферията на Европа. Влизането крие възможни рискове, които трябва да предвидим и отстраним.

Левият прочит на този процес е, че трябва да подготвим обществото, икономическата и социалната системи в България, за да не позволим спекулативно покачване на цените.

 

Вярвам, че в малкото оставащо време до вота можем да спечелим доверието на хората като поставим в центъра на политическата дискусия европейските теми и като излъчваме компетентност, визионерство, но и политическа зрялост.

 

Защото хората искат промяна и справедливост, но също така искат предвидимост и сигурност, и не са склонни да заменят първото за второто.

 

Ще бъдем много по-силен и убедителен инструмент на промяната в България, ако сме част от голямата идея за промяна в Европа.

 

- Коя предизборна битка бе най-тежка за вас и защо?

 

- Кампанията през 2009 г. сякаш бе най-тежка. БСП излизаше от пълен успешен мандат, правителството успя да постигне изключителни икономически резултати за страната – 100% увеличение на доходи и пенсии, немислим днес икономически растеж от 6% на година, над 24 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции и 8 млрд. лв. фискален резерв, а ГЕРБ спечели заради пиар трикове и една знакова реплика на тогавашния мандатоносител.

 

Тогава хората в БСП бяха разочаровани, че загубихме доверието на избирателите, въпреки безспорните успехи.

 

- През 2009 г. Вие пръв водихте лидерски дебат с Бойко Борисов и то когато той имаше 70% рейтинг. На какво Ви научиха годините на противоборство?

 

- Личните битки в политиката не носят политически кредит. Принципните битки – да. В политиката винаги трябва да имаш кауза, по-голяма от теб самия. Тогава хората ще ти повярват и ще те последват. Когато водиш битка в името на нещо голямо, нещо, което касае живота и бъдещето на мнозина, тогава ставаш лидер и хората те следват.

 

Междуличностните скандали в политиката събират много медиен шум и публика, но не се трансформират в обществено доверие нито за лидера, нито за неговата партия.

 

С Борисов съм водил тежки дебати, но те винаги са били от идейни и принципни позиции. Искрено вярвам, че така демокрацията печели, защото хората имат възможност да избират разказа за бъдещето на коя партия им харесва повече.

 

- Има ли политик, когото обществото да припознава като лидер, не се ли сринаха всички авторитети? Накъде може да върви стадо без пастир?

 

- За съжаление, в последните години в света стана модерно да се сриват авторитети. За България това важи с особена сила. Проблемът е, че тезата - „всички са маскари“, срива изцяло доверието в демократичната политическа система. А нищо по-добро не е измислено, нали?

 

В същото време личностните нападки и липсата на идеология сваля нивото на политическия разговор у нас. Хората очакват да чуят какво ще направят политиците за тях, как ще подобрят живота им – доходи и достойни условия на труд, пенсии, достъп до здравеопазване и образование. А вместо това ги заливат с агресия и празноговорене. Годините в политиката ви сблъскаха не само с чуждите, но и със своите.

 

- Ще изяде ли „Коалиция за България“ един мандат на БСП, така както стана през 2014 г. по вашите думи?

 

- За левите хора цели 14 години „Коалиция за България“ означаваше знак за равенство с БСП. „Коалиция за България“ беше нашата запазена марка и за избирателите и симпатизантите ни тя има силна емоционална стойност.

 

Не знам как се стигна дотук. Убеден съм, че това, меко казано, политическо недоглеждане, ще подобри значително резултата на АБВ, още повече, че жребият ги постави преди нас в общата листа. Съжалявам също, че много от нашите дългогодишни коалиционни партньори сега намериха място при конкурентите ни в ляво. Грешка е, че го допуснахме!

 

Мисията на БСП трябва да е обединението на лявото в България. Преди и след избори. Но както и да е сменена опаковката, за левите избиратели оригиналното съдържание си остава в „БСП за България“. Това е коалицията, обединена около БСП - автентичната историческа левица у нас. И мисля, че резултатът на изборите ще го докаже.

 

- Коя е по-голямата заплаха за ЕС – облото политкоректно говорене, зад което се крие неолиберална политика в подкрепа на големите световни компании или агресивната реторика на консервативния национализъм?

 

- Най-голямата заплаха за ЕС е той да се разпадне, а именно затова призовават националистите. Европа на отечествата може да звучи красиво, но всъщност води до разделение, „телени огради“ в сърцето на Стария континент и прилагането в пълнота на принципа „по-големият мачка по-малкия“.

 

Истината е, че само левицата може да възстанови и да спаси Европа. Отново! Както в годините след Втората световна война със социалдемократическия консенсус.

 

За целта ние ще трябва да започнем да наричаме нещата с истинските им имена: експлоатацията – експлоатация, военолюбието – военолюбие, бедността – бедност.

 

Европа има нужда от справедливост и солидарност, а не от дясното господство на пазара или от носталгията по миналото на националистите.

 

Да не забравяме какво е казал Екзюпери - „Ние не наследяваме земята от нашите родители, а я вземаме на заем от нашите деца“. Само разговорът за бъдещето може да даде перспектива на гражданите на този най-красив проект – Европейския съюз.

 

- Казвате, че трябва да се върне социалдемократическият консенсус, но как да стане това, след като класическата левица, а и десницата, нямат притегателната сила, която са имали през 60-ти и 70-те години на ХХ век.

 

- В следвоенна Европа класическата десница участваше в социалдемократическия консенсус, но в последните години започна да го руши. Замени свободата с господство на пазара, равенството с неравенство, а братството – със социална пропаст между хората. Заради тези десни политики в днешна Европа има две групи хора – едната се страхува от края на света, а другата – от края на месеца.

 

Заради оставането във властта ЕНП е готова и на безпринципен компомис като съюз с крайната десница. Конкретен пример за това е кампанията на Народната партия в Испания. И обратно – партията на Педро Санчес заложи на истинските социални послания – доходи, работа, права на жените. И победи!

 

Това ще бъде и идеологическата битка на европейските избори.

 

Левицата е тази, която носи промяна и в България, и в Европа.

 

- Как според Вас ще изглежда следващият ЕП? И левите, и десните системни партии са атакувани от нови играчи и принудени да влизат с сложни коалиции на национално ниво, което им пречи да изпълняват предизборните си обещания и у дома, и в Брюксел. А това от своя страна допълнително срива доверието в тях.

 

- Променен! Но все пак не виждам толкова големи основания за прогнозирания триумф на национализма. Освен това националистите никога не могат да бъдат обединени.

 

Вярвам, че Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще се представи добре и ще бъде ядрото на един прогресивен лявоцентристки алианс в ЕП. След победата във Финландия лявото политическо семейство има осем премиери в Европейския съвет, а след изборите в Дания може да се окажем най-многобройни.

 

Прогресивно мнозинство в ЕП, председател – социалдемократ на Европейската комисия и мнозинство на левите в Европейския съвет имат шанс категорично да променят Европа, като й върнат солидарността и справедливостта.

 

- Да се върнем у нас.

 

- У нас ситуацията е същата – едни са приватизирали социалния асансьор и са се изкачили до последния етаж с терасата, а други се чудят ще отлепят ли някога от дъното.

 

Никога в България не е имало такива огромни неравенства. Заради властта ГЕРБ влезе в коалиция с националистите и пак заради властта дори и загубата на европейските избори ще бъде завоалирана с общите резултати на партньорите в управлението.

 

- Може ли БСП да спечели тези избори? Може ли да създаде нова политическа ситуация в страната

 

- БСП трябва да спечели тези избори. Ние дадохме много знаци, че искаме промяна, но сега трябва ясно да покажем, че сме в състояние да я случим, че имаме енергията, компетентността и визията да бъдем не просто безкомпромисна опозиция, а истинска алтернатива на управлението.

 

Основната ни цел, най-важната задача сега е да мобилизираме собствените си избиратели, членове и симпатизанти, за които европейските избори изглеждат далечни.

 

Трябва да привлечем също и възможно най-голям дял от протестния вот на хората, които искат да накажат управляващите. Техният брой е значителен и няколко процента в полза на БСП може да е разликата, която ще ни донесе победа на изборите.

 

Дали ще се създаде нова политическа ситуация зависи от резултата на евровота. При победа на БСП – безспорно да, левицата ще има основания да постави искане за предсрочни парламентарни избори.

 

Но дори тогава няма да е лесно, тъй като основната цел на управляващата коалиция между ГЕРБ и Патриотите е да оцелее и да остане на власт на всяка цена. Това не може да бъде смислена обществена кауза.

 

Превръщането на темата за оставането на власт в основна политическа самоцел на това мнозинство всъщност кара много хора да изпитват особено унижение и само увеличава желанието за промяна.

 

БСП трябва да покаже, че е готова да поеме управлението на страната, че е не просто силна опозиция, но и истинска алтернатива за избирателите.

 

Затова в оставащите дни до вота заедно с моите колеги от листата на БСП ще работим, за да формулираме смислен дебат по всички важни за България и Европа теми, да представим политики, които да формулират отговори на проблемите и очертават перспективи за бъдещето.

 

- И накрая - ще работите ли за преферениална подкрепа?

 

- Да, разбира се. Мисля, че почти всички мои колеги от листата вече работят да бъдат подкрепени преференциално. Това дава допълнителна мобилизация и носи повече гласове за общия резултат на БСП.

 

Ако някой иска да ме подкрепи преференциално, нека да гласува с номре 18 в листата за „БСП за България “ и да зачертае номер 105 в преференциите. Със син химикал, за да е валидна бюлетината (Смее се.)Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP