С автентичен фолклор и запазени през вековете обичаи премина тазгодишният събор „Пирин пее“

01 Август 2022 | 10:48
0 коментара
Култура
С автентичен фолклор и запазени през вековете обичаи премина тазгодишният събор  Пирин пее

С пъстрота, автентичен фолклор и запазени през вековете обичаи премина тазгодишният „Пирин пее“. Националният събор на народното творчество, създаден преди 60 години, се състоя под патронажа на президента Румен Радев.

В поздравителен адрес до хилядите участници и гости на събитието, което традиционно се провежда на поляните в местността Предел край Разлог, президентът отправи сърдечни поздравления, посочвайки, че вече шест десетилетия тучните поля на местността Предел са сцена на тази най-значима и забележителна проява за Пиринския регион, с утвърден принос към съхраняването и развитието на българския фолклор. 

Съборът поставя началото си през 1962 г., а първото издание събира повече от четири хиляди участници. По традиция в него участват певци, музиканти и танцьори от всички общини на територията на област Благоевград, което показва пъстротата на традициите в този край. 

По повод на годишнината от създаването на „Пирин пее“ Историческият музей в Разлог подреди изложба, свързана с началото на събора. В двата дни (30 и 31 юли) пред подредената край сцените експозиция заставаха жени и мъже, които разпознаваха себе си в снимки отпреди десетилетия. 

В една от фотографиите, на която са пет млади жени в носии, сред красотата на местността Предел, е Мария Костова, която разказа за БТА, че вълнението да се види като част от историята на събора е голяма. Тя разказа, че участва в „Пирин пее“ още в първите издание на събора.

Спомени от първото издание е запазила и 77-годишната Лидия Найденова от Разлог. Пред нейна снимка от „Пирин пее“ тя разказа, че през 1962 г., още 16-годишна, е била на тези поляни, за да слуша автентичния фолклор, а излиза на сцените на събора от 1974 г. Сподели, че е щастлива да види, че младите хора в Разлог продължават ревностно да пазят традициите. 

В неделния ден „Пирин пее“ продължи на три сцени сред вековни дървета, а на голямата сцена на централната поляна бе изнесен галаконцерт с участието на състави, студенти от катедра "Изкуство" на Югозападния университет "Неофит Рилски", музиканти и ансамбъл „Пирин“. 

Участниците, публиката и всички ангажирани в съхранението на традициите, бяха поздравени преди началото на галаконцерта от домакините в лицето на вр.и.д. кмет на Община Разлог Венцислав Гърменов, както и от областния управител на Благоевград Валери Сарандев. Поздрав във връзка с 60-годишнината на събора и десетилетното съхраняване на традициите отправи и Негово високопреосвещенство Неврокопският  митрополит Серафим. 

Съкровищницата на народното творчество от този край бе показана от състави от всяко кътче на областта. Всички четиринадесет общини, всяка от които със свои характерни традиции, показаха на сцените на събора, изградени сред вековни дървета, красотата на автентичния фолклор и обичаи. Пъстротата бе допълнена от участието на много млади хора и на деца, които с ентусиазъм и желание следват примера на своите майки, баби, бащи и дядовци, които предават запазените през поколенията образци на народния фолклор и етнографски традиции. 

От областната управа - съорганизатор на събитието, казаха за БТА, че част от участниците в тазгодишното издание на „Пирин пее“ от няколко общини ще представят фолклорните традиции в област Благоевград на фолклорната сцена в Копривщица от 5 до 7 август, в рамките на дванадесетия събор на българското народно творчество./БТА/

Добавете Вашия коментар

TOP