Изправени сме пред революция в лечението на стерилитета, след като учени успяха да създадат сперма от почти нищото, пише „Дейли Мейл“. Забележителното проучване носи надежда на хиляди мъже, включително преборилите се с раково заболяване в детството си, които отчаяно искат да станат бащи.

Използването на сперма „пораснала“ от частици от кожата им може да им позволи

да имат деца, които генетично да са техни собствени.

Около една на всеки седем двойки има проблем със зачеването и, въпреки че безплодието традиционно се смята за женски проблем, по вероятно е проблемът да се крие в мъжа, отколкото в жената.

И докато репродуктивната медицина може да помогне на някои хора, за мнозина се оказва, че нищо не може да бъде направено.

Създаването на сперма в мъжкото тяло е толкова сложен и продължителен процес, че се е предполагало, че е невъзможно да се създаде в лабораторни условия. Учените постигаха частичен успех през последните години, но най-новите изследвания в Китай са най-задълбочените и обещаващите до момента.

Екип от медицинския университет в Нанджинг

не просто са успели да създадат сперма на мишка в лабораторни условия, но и са оплодили яйцеклетка, от която са се родили бебета мишки.

И най-важното, тези бебета са здрави и ще си имат свое собствено поколение, информира списание Cell Stem Cell.

Източник: Thinkstock/Guliver

Екипът започнал, като взел ембрионални стволови клетки – празни клетки със силата да се превърнат в други видове клетки, създавайки „ремонтен комплект“ за тялото.

Учените използвали коктейл от химикали, хормони и клетки от тестиси, за да ги превърнат в сперматиди. Това са кръгли сперматозоиди в ранен стадий, които не разполагат с опашки, но могат да оплодят яйцата.

Изследователите планират скоро да започнат опити за създаване на човешки сперматозоиди

и казват, че това би могло да започне да се използва в клиниките за репродуктивна медицина до десет години.

 

 

Ученият Джиао Ша казва, че работата му носи „сериозни обещаващи резултати за лечението на мъжкия стерилитет“. И добавя: „Защото леченията в момента не могат да помогнат на много двойки, но ние се надяваме, че нашите изследвания биха могли съществено да подобрят успеваемостта при лечението на мъжкото безплодие“.

Британски и американски експерти се съгласиха, че изследването има потенциал да преобърне ин витро лечението, но предупредиха, че това, което работи при мишките не винаги работи и при хората.