За „вълна от дипломация за мир” и намиране на политически решения за решаване и предотвратяване на конфликтите по света призова българският президент Румен Радев в своята първа реч пред общото събрание на ООН.

Радев се представи с прагматичен тон пред международната организация, само ден след емоционалното слово на американският му колега Доналд Тръмп, което предизвика множество реакции по света.

"За да се справи с коренните причини за продължителните военни конфликти ООН се нуждае от всеобхватен подход, който да обединява усилията на превантивната дипломация, посредничеството и изграждането на мира. Само така можем да възстановим управлението и да стабилизираме политическите, икономическите и социални условия в засегнатите от кризи държави", заяви Радев от най-високата трибуна на световната политическа сцена. 

Пред ООН българският президент защити някои от общите позиции на ЕС – прилагане на Минските споразумения в Източна Украйна, осъждането на изпитанията на оръжия в Северна Корея, ангажирането с Парижкото споразумение за борба с климата, постигането на мир в Сирия чрез ООН, както и запазването на ядреното споразумение на Запада с Иран, което Тръмп остро критикува.

Румен Радев говори пред Общото събрание на ООН
Румен Радев говори пред Общото събрание на ООНИзточник: Прессекретариат на държавния глава

По един ключов въпрос обаче Радев показа единомислие с американския си колега – нуждата от стриктен контрол и сигурност по границите. 

„Силният граничен контрол е от изключително значение, особено за предотвратяване на нелегалната миграция и за изкореняване на трафика на хора“, заяви Румен Радев. 

По-рано днес Радев заяви пред журналисти, че е бил впечатлен от друга изразена позиция на Тръмп, че ООН ще бъде силна организация, ако в нея членуват силни и суверенни, независими държави.

"Това е послание, което подчертава необходимостта да отстояваш интересите на своята собствена страна и народ, независимо в какви организации и съюзи участваш, и от него може да се поучим, подчерта българският президент. Той намери повод да замеси във въпроса и задочния си спор с премиера Бойко Борисов относно нуждата от модернизация на мармията.  

"Не знам дали се чува в България, че за да бъдеш фактор в дипломацията и за да се чува твоят глас, трябва да имаш съответната военна мощ. Те не могат да съществуват разделени. Президентът Тръмп го обяви много ясно и тази година САЩ имат най-големия военен бюджет и най-силната армия. Нека да видим защо той мисли така и как ние мислим у нас", добави още Радев.

Преди това Радев се срещна с украинския президент Петро Порошенко. Двамата разговаряха относно спорния образователен закон, приет в Киев, ограничаващ правото на малцинствата, включително българското, да изучават майчините си езици след началното образование.

"Разбрахме се, че няма да има никакви ограничения за изучаване на български език в училищата и като количество и като качество на часовете", коментира българският държавен глава пред журналисти след края на срещата.

Президентските двойки на България и САЩ в ООН
Президентските двойки на България и САЩ в ООНИзточник: ЕПА/БГНЕС

По-рано днес той и съпругата му Десислава се снимаха с американската президентска двойка Доналд и Мелания Тръмп по време на приема, даван от президента на САЩ за ръководителите на делегации на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН. 

В речта си пред събранието Радев изтъкна, че за постигането на траен мир и устойчиво развитие също така са задължителни "насърчаването на равнопоставеността, борбата с дискриминацията и съблюдаването на правата на човека".  

Принципите "Да не забравяме никого" и "първо да помогнем на най-нуждаещите се" не са просто политически декларации, част от ангажимента, произтичащ от Дневен ред 2030 - ако наистина целим избавянето на нашия свят от бедността, то тогава наистина трябва да постигнем Целите за устойчивото развитие", призова още той.