Първан Симеонов: Всяка трета медицинска сестра от болничната помощ работи на две места

17 Май 2023 | 21:59
0 коментара
Общество
България
Първан Симеонов: Всяка трета медицинска сестра от болничната помощ работи на две места
Всяка трета медицинска сестра от болничната помощ работи на две места, показва анкета на „Индекс на болниците“, цитирана от БТА. Данните са от анкета, направена сред 543 професионалисти по здравни грижи, основно медицински сестри, работещи в областни, университетски, общински и частни болници. Резултатите бяха представени от социолога Първан Симеонов, който участва в инициативата „Индекс на болниците“ на „Галъп интернешънъл" и специализирания сайт clinica.bg, по време на кръгла маса, посветена на 20 години от учредяването на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

На едно място работят 66 на сто от анкетираните, а четири процента от участвалите в анкетата работят на три места.

Повече от половината – 54 на сто от анкетираните, работят 41-80 часа на седмица, а 46 на сто казват, че полагат извънреден труд. По думите на Симеонов извънреден труд полага всяка втора медицинска сестра.

На въпрос отговаря ли основната им заплата на заложената в Колективния трудов договор – 1500 лв., 64 на сто отговарят отрицателно. Приблизително общите месечни доходи от работата им са 800-1200 лв. за 38 на сто от анкетираните. От участниците в анкетата 34 на сто казват, че месечният им доход би трябвало да бъде 1500 - 2 000 лв.

Близо 70 на сто посочват, че нямат достатъчно време да обърнат качествено внимание на всеки пациент, а 76 на сто отговарят, че натовареността им е прекалена. Според три четвърти от участниците в анкетата това влияе на качеството на грижите, които полагат.

Близо 80 на сто от тях биха участвали в протест, което показва нивото на търпимост и търпеливост, каза още Симеонов

В извадка сред 123 специалисти по здравни грижи, работещи в извънболничната помощ, се оказва, че полагат по-малко извънреден труд, работят по около 40 часа седмично, заплащането е по-високо и натовареността не е толкова голяма, колкото е в болничната помощ, каза още Симеонов. От запитаните 95 на сто казват, че има дефицит на кадри, а 74 на сто заявяват готовност да протестират.

Проблем има и той вече се е превърнал в автоматизъм, проблемът основно се отнася за болничната помощ и е свързан със заплащането на труда и отношението на обществото към професията, посочи още Симеонов.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP