Прокуратурата подхваща „Миле Инженеринг“ и Татарски по сигнал на Биволъ: Как се крадат еврофондове през НПО с идеална цел

22 Октомври 2018 | 10:29
2 коментара
Общество

Как се крадат еврофондове през НПО с идеална цел

Адвокат Зортева се увлича също така от фолклор и етнографски артефакти, или поне за това говори участието й в сдружението „Шарените гайтани„. В случая обаче не става дума само за хоби, а и за солидно финансиране с европейски средства.

Въпросното сдружение е получило 228 660 лв. по ПРСР, за да реализира „Постоянна изложба на етнографско наследство и природните забележителности на община Пирдоп с прилагане на аудио-визуални компютърни технологии“. Но това съвсем не е единственият успех на Зортева и нейните приятели и роднини в усвояването на еврофондове с неправителствени сдружения и мултимедия. 

Освен в „Шарените гайтани“, където Зортева е съучредител с брат си Димитър, Елен Петров Атанасов (баща на Петър Елен Петров) и Мариос Аврам Янис Томопулос, предприемчивата група е реализирала още един такъв проект за 232 060 лв. в с. Алдомировци. Там аудио-визуалните компютърни технологии се прилагат в полза на културното наследство от сдружението „Алкалия„, а сдружените в него са добре познати фамилии – Петър Елен Петров и Михаил Димитров Зортев. Управител на „Алкалия“ е Александър Йорданов Благоев. Симона Дачева през сдружението „Маршрути БГ“ (в което влиза и бащата на Петър Елен), прибира 226 600 лв. по ПРСР за „Мултимедиен туристически център и постоянна изложба в гр.Правец“ Сдружението е регистрирано в хотела „Правец Палас“ на площад „Тодор Живков“ 1. То е платило на „Лиан Консулт“ 145 000 лв. за неясно какви услуги. Татяна Делибашева и Светослав Павлов са съучредители в сдружението „Венетица„, предлагащо подобен мултимедиен продукт в Долна Баня. Там също са усвоени 226 394 лв. по ПРСР. И в този случай „Лиан Консулт“ се явява доставчик на оборудване за проекта. Тези четири мултимедийни проекта обаче са само за разяждане. Документите сочат, че описания по-горе кръжец е реализирал и четири еднотипни проекта за дневни домове за възрастни хора, всеки за около един милион лева.

Сдружение „МЯСТО, НАРЕЧЕНО ДОМ“ с управител Зорница Димитрова Бошнакова и членове Анита Димитрова Котова, Елен Петров Атанасов (баща на Петър Елен), Татяна Бисерова Делибашева, Бойка Любенова Иванова и Величка Аврамова Томопулу строи дневен център за стари хора в Каварна за 977 852 лв. по ПРСР.

Сдружение „ПРИЯТЕЛСКА УТЕХА“ с управител Величка Аврамова Томопулу (съпругата на Мариос Аврам Янис Томопулос) е взело 902 314 лв. по ПРСР за „Дневен център за стари хора Приятелска утеха“ в Свиленград. То е регистрирано в хотел-казино „Стар Принцес“ на Драган Цанов 4. Сред утешаващите приятели в сдружението личи името на Мирослава Димитрова Бошнакова – сестра на управителката в предишното сдружение, а също и Венета Христова Мушева, Марин Димитров Николов, Мадлена Бранимирова Иванова, Илиян Илиев Радов и Никола Симеонов Радев.

Сдружение ДОСТОЙНО УТРЕ е взело за построяване на дневен център за стари хора в Етрополе 977 858 лв. Учредители са Лиляна Михайлова Зортева, Татяна Бисерова Делибашева, Петър Еленов Петров, Зорница Димитрова Бошнакова, Симона Петрова Дачева (свързана с Петър Елен Петров чрез няколко фирми), Дафина Димитрова Гюрова и Михаил Димитров Зортев.

Сдружение ТОПЛИНА И ВЪЗМОЖНОСТ е бенефициент на проект за 915 744 лв. по ПРСР за дневен център за стари хора в Разлог. Учредители са Бойка Любенова Иванова (виж по-горе), Мартин Бисеров Хаджиев (брат на Татяна Делибашева), Лиляна Михайлова Зортева, Розалина Славчева Бошнакова, Светослав Георгиев Павлов и Румен Велев Христов. Изброяването на всички съучредители, загрижени за възрастните хора, е важно, защото те се появяват в множество други фирми, печелещи проекти с европейско финансиране. Учредителите на сдруженията въобще не са хора, събрани на идейна основа с обществено полезна цел. Става дума за един и същ дриймтийм, състоящ се от ръководителите Таня, Лили и Петър, заедно с подставените лица – техни служители, роднини и близки. Така например Бойка Любенова Иванова фигурира в две фирми, спечелили проекти по ПРСР за изграждане на фотоволтаична централа. Александър Йорданов Благоев се появява в „Алфа Билд Инженеринг“ на Петър Елен Петров, Анита Димитрова Котова – геодезист, Илиян Илиев Радов – юрисконсулт и Мадлена Бранимирова Иванова – юрисконсулт и Зорница Бошнакова – юрисконсулт са служители на „Лиан Консулт“. Освен това благородните строителни начинания за около 1 милион лева всяко се строят върху имоти, придобити от фирми на учредителите на сдруженията. Така например, в Етрополе имотът принадлежи на фирмата „Би Ви Пропърти“ на Величка Томополу. В Каварна мястото, наречено дом, принадлежи на „ТБ Консулт“ на Татяна Делибашева. 

В Разлог имотът е на фирмата-строител „Миле Инженеринг“, а в Свиленград на името на фирма на Лиляна Зортева. За всеки от тези проекти Биволъ разполага с пълната документация, включително скритото остойностяване и това, което е представено като отчет на ДФЗ. Разликите са драстични и се краде от каквото може. Ето един пример от проекта в Каварна, в докладна записка, гласяща следното: „По проект изкопа е предвиден с откоси и вертикално укрепване от към пътя, като за земни почви. Реално почвите са скални и няма нужда от укрепване и откоси, които допълнително оскъпяват проекта. Според мен трябва да искаме оферти за реалните количества, а за фонда да представим количествена сметка с укрепване и откоси, както е по проект.“ С такива и други врътки, неофициалните, но реални количествено стойностни сметки са на чувствително по-ниски цени. Таблицата по-долу обобщава данните за тези проекти, като графата „Реални“ показва колко пари са платени реално. Данните не са окончателни към момента на съставянето на таблицата. Във всеки случай, е необходимо да се започне разследване, което може да направи експертен анализ на изнесените данни за разходи и извършените дейности от друга страна. Ако въобще е възможно независимо такова в болестно корупционната среда, в която се намира цялата държава. Клик за увеличение: Изплатени суми и реални разходи по еднотипни проекти за дневни домове за възрастни хора. Вижда се, че фирмите, които консултират проектите и извършват СМР също са свързани с групата. И фактурират двойни суми спрямо реалните. В Свиленград „Приятелска утеха“ се строи от „Евробилд България“ на Мая Христова (виж по-долу), а консултант е „Европрограмконсулт“. „Евробилд България“ обаче наема фирма-подизпълнител и в крайна сметка проекта, а и не само този, излиза доста изгодно, спрямо получените почти милион лева за всеки от обектите. Другите фирми също имат интересна история. „Техно Строй България“, която строи в Етрополе, е в списъка на топ три изпълнителите на програмата за саниране. Публикации в медиите свързват „Миле Инженеринг“ в Разлог на местния бизнесмен Георги Фарфуров – Дудо, с кмета Любен Татарски. 

От друга таблица се разбира, че всъщност „Джи Пи“ е съставила първоначалния бюджет за „Приятелска утеха“, за който са дадени 902 000 лв. европари. И след свършването на проекта се е утешила с едни 370 000 лв. Клик за увеличение: Реалното остойностяване на европроект за 902 000 лв е 529 000 лв. В записките към проектите на фалшивите сдружения с идеална цел се вижда, че три от тях фигурират като проекти „на Джи Пи“ и един – този в Разлог – „на Миле“.

В настоящата публикация Биволъ само леко открехва прозореца към зловещия таен бункер на всевластната корупция, заразила тежко всички сфери и етажи на властта в България. Това обаче би трябвало да даде достатъчни основания за радикални реакции от страна на отговорните институции, ако въобще в тях е останало нещо здраво, което да работи в интерес на закона и обществото. Разкриването на цялата картина ще бъде шокиращо и скандалът би надхвърлил границите на страната. То изисква огромна физическа работа и време, но ние сме твърдо решени да стигнем до край! 

Във файловете, с които разполага нашата медия се съдържат не само екселски таблици, но и копия от хиляди страници документация от обществени поръчки. Документите неопровержимо сочат, че конкурсите за обществени поръчки са били опорочени или манипулирани чрез нераглемнтирано разкриване на документи и внедряване на експерти в комисиите по одобряване /поставяне/ на кандидатите. Систематизирането на данните за всички спечелени поръчки и анализът на КСС за надписване и кражби са трудоемка задача. По предварителни данни става дума за зашеметяващи суми от стотици милиони лева. Интересуваме се и коя е „Теди“, разнасяща милиони в брой, както и ролята на други лица, споменати поименно в класьора с комисионните. 

Изходният материал, ще бъде изпратен и до OLAF. Оттам българската прокуратура може да го „усвои“, ако въобще благоволи да се самосезира по публикации в „електронен сайт“. С тази метонимия ни удостои самият главен прокурор Сотир Цацаров, за когото споменаването на Биволъ събужда поредица от неприятни спомени.

Добавени коментари

чавдар публикува:
22 Октомври 2018 | 12:58
прах в очите на хората
ДУДО публикува:
22 Октомври 2018 | 10:39
ЕВАЛА ДАНО УСПЕЕТЕ

Добавете Вашия коментар

TOP