Прогноза за времето на 7 юли

07 Юли 2023 | 06:59
0 коментара
Общество
България
Прогноза за времето на 7 юли

Предупредителни оранжеви кодове за опасно време с краткотрайни, временно интензивни и значителни валежи от дъжд, са издадени за три области на страната в петък, сочи картата на опасните явления на НИМХ.

Предупреждението е за областите: Велико Търново, Търговище и Шумен. 

Очакваните количества на валежите са до 40-55 mm. Ще има условия и за градушки.

Жълти предупредителни кодове за потенциално опасно време са обявени за областите: Плевен, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.

.
Източник: НИМХ

Преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд и през нощта срещу събота ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. В района на Централен Балкан, Лудогорието и Югоизточна България явленията ще са по-интензивни, а на места там и валежите ще са значителни. Ще има и градушки. Ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад, в източните райони от север. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София - около 28°. Атмосферното налягане ще се повиши и ще е малко по-високо от средното за месеца.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. Привечер и през нощта срещу събота ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици, на повече места по южното крайбрежие. Ще духа до умерен до силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще бъдат 27°-29°. Температурата на морската вода е 22°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Преди обяд в планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевици и временно усилване на вятъра. В района на Централен Балкан, Странджа и Сакар явленията ще са интензивни и валежите ще са значителни. Ще духа умерен и силен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра - около 16°.

В събота на много места из страната, с изключение на крайните западни райони, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, интензивни в следобедните часове. По-голяма е вероятността за локални значителни количества в Централна Северна България. Ще духа предимно умерен северозападен вятър. Температурите още малко ще се понижат и максималните ще са предимно между 25° и 30°. В неделя облачността ще бъде променлива, по-често до слънчево. Вероятността за валежи е малка. В Източна България ще бъде все още ветровито, в останалата част от страната вятърът ще отслабне. Дневните температури ще са около 30°.

Подробна прогноза за времето в страната четете в Sinoptik

Източник: НИМХ/БТА

Добавете Вашия коментар

TOP