Прогноза за времето на 21 юли! Какво време ни очаква през уикенда

21 Юли 2023 | 06:58
0 коментара
Общество
България
Прогноза за времето на 21 юли! Какво време ни очаква през уикенда

Ден преди официалния старт на уикенда, изтощителната жега в България продължава.

Това сочи картата на НИМХ за опасните явления, обявена за петък, 21 юли. 

За 13 области на страната е обявен жълт код за потенциално опасни горещини. По-високи ще бъдат температурите в Плевен, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Кърджали и Хасково. В тези области се очакват максимални температури от 35°-38°. Нощни температури ще са над 20°.

През нощта в Североизточна България и на места в планините все още ще има превалявания и гръмотевици, но до сутринта ще спрат, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. В северната половина от страната ще духа слаб до умерен вятър от запад, докато на юг ще е почти тихо. Утре преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и Лудогорието ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще са в широки граници, от 30° - 32° в Североизточна България до 38° на места в Горнотракийската низина. Атмосферното налягане ще се повиши и ще е около средното за месеца.    

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места по северното крайбрежие ще превали. Ще духа до умерен вятър изток-североизток. Максималните температури ще са 27°-30°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Преди обяд над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 27°, на 2000 метра - около 19°.

В събота и неделя ще преобладава слънчево време, през първия ден с максимални температури между 35° и 40°, втория - с усилване на вятъра от запад-северозапад, ще се понижат с 2-3 градуса. В следобедните часове ще се развие купеста облачност и на отделни места, главно в Северна България и планините, ще превали и прегърми, с по-голяма вероятност в неделя.

Пълна прогноза на времето в страната четете в Sinoptik

Източник: НИМХ/БТА, Биляна Иванова

Добавете Вашия коментар

TOP