Професионалната гимназия за механизация на селското стопанство в Гоце Делчев работи по дуалната система на обучение

07 Ноември 2023 | 11:35
0 коментара
Общество
Благоевград
Професионалната гимназия за механизация на селското стопанство в Гоце Делчев работи по дуалната система на обучение
 

Професионалната гимназия по "Механизация на селското стопанство " в град Гоце Делчев работи от пет години по дуалната система на обучение.

Има три дуални паралелки в две професии " Техник-растениевъд" и " Хлебар-сладкар". Освен, че учениците се обучават в пет фирми от сферата на селското стопанство, самото училище също има свое стопанство. Има и магазин, от който чрез интернет се продава произведеното от учениците.

Намираме учениците от дуалната паралелка "Техник-растениевъд" на Професионалната гимназия по "Механизация на селското стопанство" в Гоце Делчев на работното им място. Това е оранжерията на града. Учениците от 11-и клас помагат в оглеждането на цветята.

"Още в началото, когато кандидатствах в нашата гимназия, ми разказаха за предимствата на дуалната форма на обучение и най-много ми хареса фактът, че мога да работя и да уча едновремено. Тази форма на обучение ни учи на дисциплина, учи ни на работа в екип. Намираме се в реална среда и така трупаме и опит, и знания едновременно", каза Наталия Дзаганова, 11 клас.

Учениците от 11-и и 12-и клас на гимназията работят в оранжерията два или три дни седмично. Включени са във всички дейности- орязване на клони, поддържане на жив плет, засаждане на цветя, поддържане на зелени площи.

"От една страна, за тях ние сме много полезни, защото тук след две години такъв стаж тези деца излизат готови за пазара на труда, те могат да работят в тази сфера. От друга страна, ние също сме доволни, защото с това дуално обучение влизат млади кадри и някой от тях би могъл да остане и да работи при нас", заяви Емилия Траханарова, директор на Общинско предприятие "Озеленяване и поддържане на територии за обществено ползване", гр. Гоце Делчев.

От пет години гимназията работи по системата на дуалното обучение. Имат три паралелки: две -"Техник- растениевъд" и една - "Хлебар- сладкар". От 8-и до 10-и клас учениците провеждат практиките си в стопанството на гимназията. То е от 300 декара обработваема земя, в него има лозово насаждение и овощна градина.

"Намираме се на учебно-опитното стопанство на нашата гимназия, намираме се в овощната градина, където се провежда голяма част от практическите занятия на дуално обучение "Техник- растениевъд". В момента реколтата е прибрана- имаме ябълки, круши, сини сливи, череши, вишни като до 10-и клас основно тука децата провеждат практическите си занятия, при което участват изцяло в процеса на работа", каза Димитър Игнатов, учител в Професионална гимназия "Механизация на селското стопанство", гр. Гоце Делчев.

Отиваме в гимназията. Обучението на учениците в оранжерията вече е свършило и влизаме в часа на Димитър Игнатов, който преподава растениевъдство и когото определят като най-добрия агроном в района.

"Харесва ми, защото повечето време, което го прилагаме на теория го прилагаме и на практика", сподели Зейнеб Моламустафа, 11 клас.

"БНТ: Ако сега си 8-и клас, би ли избрала друго?

- Не, не бих избрала, бих си избрала същата паралелка", отговори Найле Бизьокова, 11 клас.

Директорът на гимназията Ангел Живков разказва, че когато дошъл преди шест години тук имало само 142 деца. Сега учениците са 536, според него, благодарение на екипния труд на учители и ученици. За дуалното обучение казва, че винаги се е ръководил от това от какви кадри има нужда района. Сега училището сътрудничи с пет фирми от сферата на селското стопанство.

"Първоначално, да си призная, са резервирани, но след това нещата се обръщат коренно. Някои деца работят при тях вече, има и ученици с трудови договори на местата, на които са водили своята практика, но това, което забелязвам е, че няма сигурна икономическа среда за самата фирма, за самия бизнес средата не е подходяща, не е устойчива, никой от тях не е сигурен, че този бизнес ще продължи и за в бъдеще", каза Ангел Живков, директор на Професионална гимназия "Механизация на селското стопанство", гр. Гоце Делчев.

Гимназията е участвала в проекта "Подкрепа на дуалната система на обучение" по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

"Финансирането, което сме получили от МОН трябва да ви кажа, че е изключително добро, за техник- растениевъд освен облеклата, които видяхте, сме накупили и всякакъв вид техника, за да могат те да практикуват, наистина професионална техника", каза Ангел Живков, директор на Професионална гимназия "Механизация на селското стопанство", гр. Гоце Делчев.

За доброто състояние на гимназията в момента говорят не само добре оборудваните кабинети, но и фактът, че училището има собствен фитнес, където преминават часовете по физическо възпитание. Има и собствен магазин, в който се продава произведеното от учениците. С приходите от него се модернизира и базата.

"Цялата продукция, която виждате, е от стопанството на нашата гимназия, магазинът работи всеки следобед, отделно от това имаме страница, интернет-страница, на която хората от Гоце Делчев заявяват своето желание за различна стока. Както учениците, така и колегите, всеки един в свободното си време, имаме си определени отговорници, които продават в магазина", обясни Надка Чекова, зам.- директор на Професионална гимназия "Механизация на селското стопанство", гр. Гоце Делчев.

И още нещо интересно видяхме в гимназията - всички предаватели са с униформи, на които са извезани български шевици.

Добавете Вашия коментар

TOP