Прочутото френско сирене е под заплаха

24 Март 2024 | 11:49
0 коментара
Любопитно
България
Прочутото френско сирене е под заплаха

Заедно с Лувъра, висшата мода и Айфеловата кула, сиренето „Камембер“ е национална гордост за Франция, обичано от целия свят – и също толкова екзистенциално важно за страната, колкото е екзистенциализмът.

Произвеждано в различни форми в Нормандия поне от 18-и век насам, това кремообразно, остро и пикантно на вкус сирене днес се смята за най-любимо във Франция.

Затова и скорошните твърдения за риска от изчезването му заради криза с бактерия, чрез която се произвежда, предизвикват паника сред почитателите на историческото сирене. Учените, изглежда, са предупредили, че проблемите с индустриалното производство на френския „Камембер“ могат да имат дългосрочни последици за бъдещето му, пише CNN.

Учени

Темата е повдигната през януари, когато изследване на учени от университета Париж-Сакле установяват, че основната бактерия, използвана за създаването на камембера и други сирена, намалява все повече заради методите за индустриално производство, използвани, за да се удовлетвори търсенето му на пазара.

И ако това може да се окаже проблем за редица млечни продукти, някои приеха предупреждението като знак, че сиренето „Камембер“ се е запътило към изчезването си.

„Сините сирена може да са заплашени, но ситуацията за „Камембер“ е много по-лоша и то е на път да изчезне“, се посочва в доклад на Националния център за научни изследвания. Друго заглавие предупреждава за „криза със сирената“ и призовава да се молим за камембера.

„Какъв е типичният образ на Франция? Бутилка вино, багета и камембер, казва Ан-Мари Кантин, ветеран в производството на сирене и председател на журито на Националния конкурс за камембер във Франция през 2023 г.

В основата на проблема е Penicillium camemberti – бактерия, използвана при правенето на сирена, която придава на сиренето „Камембер“ бялата му коричка и спомага едновременно за богатия му маслен вкус и специфичния аромат.

Според учените от Париж-Сакле тази бактерия среща затруднения във възпроизводството си, предизвикани основно от натиска на индустриалното производство – заради липсата на генетично разнообразие в начина, по който се култивира гъбата, тя започва да се изхабява.

Коричка

Камембер, както и други подобни сирена като сиренето „Бри“, някога е отлежавал в специални помещения, където естествено срещащите се спори на плесени са придавали синя или понякога жълтокафява коричка. В началото на миналия век се появява Penicillium camemberti и измества местната плесен, като създава еднаквите бели корички, познати днес. Според учените тази бактерия е избрана при производството на сиренето именно заради цвета си през XX век.

За разлика от бактериите, обитаващи тайниците за отлежаване обаче, Penicillium camemberti има много ниско генетично разнообразие и намалена способност да се размножава. Затова според учените става трудно за производителите да получат достатъчно количество спори от гъбата, за да поддържат производството на нормандското сирене.Агро Телеграф

Добавете Вашия коментар

TOP