Преподавател от ЮЗУ „Неофит Рилски“ с награда „Васил Гендов“ от Съюза на българските филмови дейци

18 Май 2023 | 11:18
0 коментара
Общество
Благоевград
Преподавател от ЮЗУ  Неофит Рилски  с награда  Васил Гендов  от Съюза на българските филмови дейци
Преподавател от ЮЗУ „Неофит Рилски“ с награда „Васил Гендов“ от Съюза на българските филмови дейци

Доц. д-р Ирина Китова, преподавател в катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ към Факултета по изкуствата на ЮЗУ „Неофит Рилски“, е сред отличените от Съюза на българските филмови дейци в категория „Книга или теоретичен текст“ за наградата „Васил Гендов“ 2023 г.

            Отличието e за книгата „Летопис на нямото кино в София (1896-1933)“, София, Културен център G8.
Върху 238 страници тримата автори Петър Кърджилов, Ирина Китова и Зорница Кръстева проследяват първите 38 години от киноживота в столицата на България – пристигането от чужбина на най-ранните пътуващи кинематографи, появата на първите стационарни кина, заснемането на първите хроникално-документални филми от чуждестранни кинооператори, раждането на първите български кинохроники и игрални филми, осъществяването на първите екранизации по отечествени литературни произведения и организирането на копродукции между родни и чужди продуценти, излизането на първите периодични издания за кино, основаването на първите професионални съюзи и любителски организации, възникването на киношколи, нахлуването на звука върху киноекраните, изявите на нашенци (актьори и режисьори) в световното кино.

Електронният вариант на изданието е със свободен достъп, за всеки, който желае да се запознае с историята на нямото кино у нас. Книгата можете да намерите на следния линк: https://oldsofiacinepoints.g8cinema.com/additional-information
 

Добавете Вашия коментар

TOP