Преизчисляват пенсиите на над 400 000 души на 1 април

25 Януари 2024 | 14:02
1 коментара
Общество
България
Преизчисляват пенсиите на над 400 000 души на 1 април

Пенсиите на над 400 хил. пенсионери ще бъдат преизчислени през тази година, като бъде взет предвид придобият осигурителен стаж през 2023 година. Преизчислението ще се случи по два начина – по служебен път и със заявление на пенсионера.

Служебно преизчисляване ще бъде извършено на 1 април, т.е. в Деня на шегата. Тук се зачита положеният допълнителен стаж до края на предходната календарна година и не е необходимо хората да подават заявление.

За да се извърши преизчисляването, се вземат предвид данните, подадени от осигурителите, а за самоосигуряващите се – данните за внесените осигурителни вноски, които се отнасят за времето до 31 декември включително на предходната календарна година и които са налични в информационната система на Националния осигурителен институт към 1 март на текущата календарна година.

Това преизчисляване се прига за всички пенсионери, които получават лични трудови пенсии, имат положен стаж през предходната календарна година и не са подали заявление за преизчисляване на пенсията по посочения по-горе втори начин с допълнително придобития след пенсионирането осигурителен стаж и осигурителен доход, пише „Телеграф“.

Добавени коментари

Plamen публикува:
26 Януари 2024 | 22:39
Koha se vdigate pension za yvrejdane za bolqvane

Добавете Вашия коментар

TOP