Председателят на Асоциацията на работещите в Спешна помощ в благоевградско М. Вълков: При тежки пътни инциденти гледката е шокираща, най-важно е да запазите самообладание и да действате, като спазвате правилата за първа помощ

05 Януари 2017 | 06:46
0 коментара
Общество
Председателят на Асоциацията на работещите в Спешна помощ в благоевградско М. Вълков: При тежки пътни инциденти гледката е шокираща, най-важно е да запазите самообладание и да действате, като спазвате правилата за първа помощ

Почивните дни и дните след тях са натоварени с интензивен поток на движение в Пиринско, най-често пътни инциденти стават по международния път Е-79 за Кулата в участъка на Кресненското дефиле, на пътя Банско-Гоце Делчев и Разлог-Якоруда.

Всеки един от нас може да стане неволен свидетел на катастрофа, а оказването на първата помощ в такива извънредни ситуации понякога е животорешаваща. Тогава помощта е непосредствената грижа, която трябва да се извърши при запазване на самообладание. В шофьорските курсове са заложени и задължителни часове по първа помощ, но колко от шофьорите обаче знаят правила за оказването й и наясно ли са, че са задължени да я приложат, ако са в състояние, такава статистика няма.

За случаите, когато се е налага да поддържаме живота на пострадалия, докато пристигне лекарска помощ, и как да оказваме първа помощ при катастрофи разговаряме със спешния медик Марин Вълков с над 33-годишен професионален опит и председател на работещите в Спешна помощ в Пиринско.

-    Г-н Вълков, статистиката сочи, че пътните инциденти с тежко пострадали зачестяват, всяка седмици има регистрирани по 4-5  сериозни катастрофи на територията на Благоевградска област. Какво трябва да знае всеки участник или неволен свидетел на инцидент?

-    През изминалите 30 години съм оказвал помощ на много пострадали при тежки инциденти, но завинаги ще запомня жестоката катастрофа, която стана с туристически микробус в Кресненското дефиле в разгара на лятото преди две години. Тогава имаше 4 загинали и над 10 ранени, когато пристигнахме на мястото, случайни свидетели бяха реагирали и помогнали на част от пътниците да излязат от смачкания микробус. Гледката в такива ситуации е шокираща и изисква запазване на самообладание, особено когато има голям брой пострадали. Най-често хората, които са невредими или са свидетели, са силно стресирани, объркани и не знаят точно какво да правят. Докато спешният екип пристигне, запазете самообладание, предприемането на бързи и адекватни действия е решаващо при инциденти. Уверете се, че мястото на произшествието е безопасно за вас самите, преди да пристъпите към действия. Огледайте пострадалия за отворени рани, подутина в областта на нараняването, промяна в цвета на кожата поради вътрешни кръвоизливи... Дори нараняването да не заплашва видимо живота на пострадалия, потърсете лекарска помощ на тел.112 и подайте максимално достоверна информация за местоположението, уточнете каква е посоката на движение, в кое платно се намират ударените коли, това са важни подробности, с които ще съдействате. В същото време и вие ще бъдете насочени точно как да действате.

-    Какво е редно да се знае за първите минути след инцидента?

-    Не местете пострадалия, освен ако не е в пряка опасност. Пострадалият е възможно да има сериозни вътрешни наранявания и кръвоизливи. Не се опитвайте да намествате счупване или друго нараняване. При подозрение за травма в областта на шията или гръбнака не извършвайте преместване, прегъване или каквито и да са движения в областта на шията и гръбначния стълб. Придържайте главата му неподвижна и не позволявайте никакво движение, докато не пристигне лекарска помощ.

Това е изключително важно, при положение че диша свободно и не е непосредствено застрашен, например от избухване на колата или падане в пропаст. Ако се наложи преместване, се стремете положението на тялото, крайниците и главата да бъде естествено и го дръжте по гръб. Ако пострадалият диша, но е изпаднал в безсъзнание, а вие сте сами и трябва да търсите помощ, поставете го на една страна в безопасно положение и подайте сигнал на тел.112.

Редно е да се знае, че при влошаване на състоянието на пострадалия със затруднено дишане поради каквато и да е причина той трябва да получи кислород в белите дробове в рамките на четири минути, за да се избегне увреждане на мозъка. Ако е с травма, не наклонявайте брадичката, преместете долната челюст напред и направете изкуствено дишане. За възрастен правете 1 вдишване на всеки 5 сек. За деца под осем години и за бебета правете 1 вдишване на всеки 3 секунди. Нормалният ритъм на дишане е от 20 до 12 пъти на минута за възрастен и 20 пъти на минута за деца и новородени. Всеки път, когато правите вдишване, оглеждайте устата на пострадалия за възможни предмети и ги отстранете, преди да приложите следващо вдишване. Повтаряйте процедурата, докато дишането се възобнови.

При спиране на сърцето веднага отстранете всички стягащи дрехи и осигурете достъп на свеж въздух. Ако пострадалият няма пулс, започнете индиректен сърдечен масаж с изкуствено дишане. Не спирайте до идването на екипа на Спешна помощ.

При наранявания и изгаряния пострадалият може да изпадне в  шок, това състояние е животозастрашаващо. Симптомите са: пребледняване, охлаждане, студена и влажна кожа, плитко дишане. Поставете пострадалия задължително по гръб и повдигнете краката му на височина около 25-30см.

- Как може да спрем кръвотечение?

- При възможност си сложете ръкавици (желателно стерилни), ако имате подръка.

Първо притиснете раната с най-чистия ви достъпен материал, ако кръвотечението се забавя, но не спира, приложете още превръзки отгоре и повдигнете крайника.

Ако кръвотечението все още не спира, наложете превръзка с натиск, вържете превръзката здраво, но внимателно, да не спира кръвообращението. Поддържайте крайника вдигнат.

 Важно е да се знае, че кръвотечението може да не спре въпреки предприетите действия, тогава за да се овладее, натиснете артерията в горната част на ръката или бедрената артерия в слабините.

 При силно кръвотечение можете да приложите над нараняването стегнат турникет, който да блокира разкъсана артерия или вена. При липса на турникет използвайте колана на пациента или собствения ви.  Използване на стегнат турникет е допустимо само и единствено, ако сте добре запознати с техниката на използване и сте в състояние да прецените как, къде и за колко време да го поставите. Прилагайте стегнатия турникет особено внимателно. Неумело поставен турникет може да влоши положението.

При малки рани, след като кръвотечението спре, измийте областта и превържете с бинт или стерилна превръзка. Внимавайте да не пипате раната директно, за да я предпазите от инфекция.

- Какво трябва да направим при тежко задавяне?

- Ако пострадалият не може да кашля, говори или диша, но е все още в съзнание, поставете едната си ръка над пъпа и под ребрата му, като палецът ви е свит и е насочен навътре под неговата гръдна кост.

Поставете другата си ръка над първата и притиснете коремната област силно навътре и нагоре, докато пострадалият започне да диша.

-    Какво ще посъветвате при изгаряне?

-    Изгарянията могат да бъдат смъртоносни. Вашият първи приоритет е да осигурите достъп на свеж въздух и да поддържате въздушния поток. Ако изгарянето е първа степен (зачервено) или втора степен (с мехури) и е по-малко от 5% от тялото, покрийте със суха стерилна превръзка. Ако изгарянето е трета степен (овъглено) или е над 5% от обема на кожата, пострадалият е в шок и при възможност незабавно го транспортирайте към специализирано болнично заведение.

При химически изгаряния по кожата започнете веднага да обливате мястото с обилно количество хладка (не ледена) вода за не по-малко от 15 минути. Не използвайте мехлеми или каквито и да е лекарства.

При изгаряния на очите ги мокрете с хладка вода в продължение поне на 15 минути. Сложете върху затвореното око превръзка и транспортирайте пострадалия до болнично заведение по най-бързия начин.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP