ПП-ДБ предлагат 24 май да стане национален празник

23 Юли 2023 | 12:36
1 коментара
Политика
България
ПП-ДБ предлагат 24 май да стане национален празник
Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" представя проекта си за конституционни промени. Сред предложенията 24 май да стане национален празник на България.

"Представяме конкретните текстове с изменения в Конституцията, зад които застава ПП-ДБ. С колегите от "Правосъдие за всеки" тези текстове бяха изработени. Те стъпват и на едно по-широко политическо съгласие за едно изменение в Конституцията, и се надяваме, че те ще се появят в Държавен вестник". Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. ПП и ДБ представят проекта си за промени в Конституцията, предаде репортер на БГНЕС.

Иванов добави, че тези изменения са в резултат от дългогодишно усилие: "Тези текстове бяха обсъждани на различни нива в парламента с колегите от ГЕРБ и ДПС", съобщи още той и допълни, че това е законопроект, който третира "необходимото преструктуриране на съдебната власт и на модела на нейното управление чрез разделяне на ВСС и ограничаването на безконтролната власт на главния прокурор във възможно най-голяма степен".

Законопроектът включва и индивидуална конституционна жалба, както и мандатност за кмета на общини, за да се прекъснат едни определени тенденции на феодализация.

От своя страна съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че предлагат 24 май да стане официален празник на България.

По отношение на предложението за 24 май, премиерът акад. Николай Денков каза: "Никой от другите празници не променя статута си, те остават национални празници. Това, което смятаме за важно, е да поставим логично мястото и на българския национален празник, така че използваме тази възможност да поставим тази тема, която да намери решение в българското общество."

Денков подчерта, че желанието им е било да има празник, който обединява, а не разделя обществото. "24 май е точно такъв, за да намерим още една причина да се чувстваме част от една общност", обясни той, като допълни, че желанието е да е празник, който да ни обединява, както са българският флаг и българският филм.

"Той е уникален празник - освен че сме дали нещо на света, обединява ни с други народи, с които можем да работим заедно", каза още Денков, като уточни, че следва да бъде изписан в Конституцията като Ден на българско слово, просвета и култура и на кирилицата.

"За да може българското слово да просъществува, не само да оцелее, а да се развие, ние използваме българската просвета", отбеляза той, посочвайки, че словото и просветата не са достатъчни, на нас ни трябват нашите български ценности и традиции, които съставляват българската култура.

"Тези три думички вървят в един общ пакет и ние не можем да отделим нито един от тях без да се разпадне тази конструкция", категоричен е премиерът, добавяйки, че от друга страна ние подчертаване и ролята на кирилицата.

"Да издигнем 24 май с нов статут, включвайки го в Конституцията като български национален празник", призова още Денков. Той е категоричен, че това е най-голямото постижение в световен мащаб, с което трябва да се гордеем и да използваме в бъдеще с другите народи за още по-голяма духовна близост.

От своя страна ген. Атанас Атанасов отбеляза, че идеята за ограничаване на кметските мандати на кметовете на общини е една много важна крачка, като уточни, че предложението е кметът да има право само на два мандата, както е и президентът. Той обясни, че се стремят към осъществяването на един широк диалог по темата и да стигнат до един консенсусен проект, който да стигне до Народното събрание.

Владислав Панев заяви, че е убеден, че промените, които предлагат ще гарантират промените за 10 – 20 г. напред. "Изключително важни стъпка към дефеодализацията е ограничаването на мандатността на кметовете", смята той. Така, според него, ще се преодолее обезлюдяването на населените места.

По отношение на съдебните реформи правосъдният министър Атанас Славов заяви, че предлагат фигурата на главния прокурор да остане, но да отпаднат две от ключовите досегашни функции - надзор за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори.

"Очакването е, че така прокуратурата ще се фокусира в наказателните производства и много рядко ще участва в граждански и административни дела. Предвижда се мандатът на главния прокурор да е пет години", допълни Славов.

Той заяви, че се предвижда и разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две - съдийски и прокурорски съвет.

В представянето се включиха и представители на инициативата "Правосъдие за всеки".

Във вторник председателят на инициативата Велислав Величков се срещна в парламента с Кирил Петков и Христо Иванов и тогава обяви, че коалицията ще внесе свой отделен проект за промени в основния закон, заради "капани" в идеите на ДПС за такива промени, засягащи съдебната власт.

Добавени коментари

Мая публикува:
24 Юли 2023 | 05:55
Това ли ни е на-важното, предатели мръсни!

Добавете Вашия коментар

TOP