Последният командир на поделението в Кресна, полковникът от резерва Ал. Спасов: Полкът беше за града икономика, култура, спорт, всичко потъна в разруха и се харчат народни пари за охрана, а полза никаква...

20 Юни 2017 | 23:46
3 коментара
Общество

Полковникът от резерва, сега пенсионер, Александър Борисов Спасов е кръстосал страната в служба на много военни поделения. Приключва военната си кариера като 18-и и последен командир на полка в Кресна, пост, който заема 8 години.
Роден е на 30.Х.1951 г. в село Горна Брезница. Завършва Механотехникума в Благоевград, след това ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново, откъдето излиза с чин инженер-лейтенант. Завършва и Военната академия „Г.С. Раковски“.
Съпругата му Гергина е от Поморие и повече от трудовия й стаж е като медицинска сестра. Имат дъщеря Николета, която е с юридическо образование от ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград и „Международни отношения“ от СУ „Св. Климент Охридски“, в момента работи в Министерството на икономиката.

– Александре, като гледаш сега разпадналите се казарми, обраслите с треви и храсти плацове и унищожената база на бившия полк в Кресна, какво чувство те изпълва?

– Естествено, мъка. Една огромна база, строена с народни пари, с любов и отговорност за отечеството, е унищожена безцеремонно, като се имитира опазването й с някакви охрани, без да се използва за нещо полезно. И така вече 15 години от ликвидирането на полка през 2002 година. Гледам и се чудя – толкова ли не се намират умни люде, които да се опитат да спастрят по нещо? И още по-лошо е, че все още се харчат народни пари под формата на някакво опазване. Да бяха предоставили всичко на общината, може би щеше да е от някаква полза все пак, но сега май вече за всичко е много късно, и тя няма какво да прави с толкова много сгради и друга база, а пък да харчи пари за опазването, няма ресурс, а и няма защо.

– Според теб трябваше ли така наведнъж да се ликвидира полкът и да се изостави базата му?

– Не знам. Нагоре по йерархията сигурно има умни хора и са преценили така. Ще спомена обаче един случай. По време на самото ликвидиране на полка в Кресна дойде група военни аташета от София, за да видят с очите си как върви споразумението по ликвидацията, включващо преместването и уволнението на персоналния състав. Аз като последен командир дадох необходимите обяснения, поразкарах ги из поделението. Един руски полковник ме прегърна и ми каза: „Брат ми, ти с болка говориш за закриването. Не се ядосвай, и ние сме като вас“. Военният аташе на Германия пък ме попита какво ще стане след пълното ликвидиране на полка и как това ще се отрази на общината и населението. Аз му отговорих, че много от офицерите и сержантите, които са служили тук, отиват в пенсия и ще се числят към резерва. Тези от другите краища на страната се зачисляват по родните места, а тези от Кресна и района остават без работа, като много от тях не са и в годините за пенсиониране. Той ме погледна и ми каза: „Липсата на полка ще се усети много скоро в Кресна“.

– И според тебе усети ли се?

– На тебе ли да обяснявам? Знаеш, че община Кресна по средата на миналия век беше с близо 9000 души население, а сега е под 6000, като и от тези 6000 мнозина само се числят, че са тукашни жители, а работят в чужбина. Полкът за Кресна беше икономика, беше култура, спорт, развлечения… За нуждите на кадровия състав се изгради Дом на гарнизона, жилищни блокове, които разкрасиха Кресна. Между полка и общината имаше близки връзки, осъществяваха се съвместни мероприятия и инициативи. Не бяха рядкост провежданите общи празници. Празници за цялото население ставаха полагането на воинската клетва, честванията на Гергьовден с освещаването на полковото знаме. Полковият духов оркестър извън празничните му участия по различни поводи често излизаше със свои концерти на площад „Кресненско въстание“. Кресна се посещаваше от много театри – от Благоевград, Перник, София, като голяма част от публиката бе от кадровия полкови състав.
Най-същественото обаче бе създадената възможност за осигуряване на работа, като военнослужещи и волнонаемни намираха в полка препитанието си над 300 души, а това влияеше на местната търговия. Всичко това обаче вече е минало.

– Би ли могло все още нещо да се направи?

– Ами ако не вече в икономиката, то поне в културата може би. Мъдруваме вече група офицери и от стажантския състав да учредим местен Съюз на офицерите и сержантите от резерва. Задачата му ще е организиране на мероприятия по чествания на разни исторически и културни събития. Близко ни е до акъла да се опитаме да устроим в Кресна един военен музеен кът, отразяващ военното присъствие в Кресна. Това може да стане обаче и със съдействието на общината, и с решение на Общинския съвет.

– И как смятате да го осъществите, къде?

– Ами и аз, и колегите ми го виждаме в помещение в центъра на града. В него могат да бъдат представени във веществен и снимков материал събития, свързани с живота на полка. Това ще рече в него да има портрети на командири и други военнослужещи със заслуги, видове оръжия, текстови летописи… Аз лично съм готов да предоставя и своя командирски мундир и други материали. Този музеен кът ще отразява и заслугите на полка към развитието на Кресна, които в голяма степен са превърнали някогашното село Гара Пирин в град, а и ще действа патриотично и възпитателно. Въпросът се свежда до това съвместно с общината да поискаме съдействие от Министерството на отбраната и от Военно-историческия музей, подкрепа, която вярвам, че няма да ни откажат.

– Такива музейни кътове има ли създадени на други места?

– Има. Бях в Поморие и се събрахме офицери от резерва. Там разбрах, че в Грудово е открит такъв кът на ликвидираното и там военно поделение.
– Как се е появил полкът в Кресна?
– Кресна и Кресненският пролом винаги са били стратегическо място във военен аспект за страната. Неслучайно в този район по време на робството се е водило знаменитото Кресненско-Разложко въстание. През Балканската война тук е бил настанен Струмският турски корпус, а в следващата, Междусъюзническата война, се е водило голямото Кресненско сражение срещу гръцката армия на генерал Дусманис, като по време пък на Първата световна война тук са били щабовете на българската и германската войска, предназначена за Южния /Солунския/ фронт.
Тази територия е приета за стратегическа и след Втората световна война. С цел опазването на страната от южни нападения, на 14 май 1947 година /преди 70 години/ е създаден полкът. Той се явява наследник на 25-и гвардейски полк, който от Драгоман се премества в Кресна и така до ликвидацията му през 2002 година. От този полк са започнали военната си кариера много висши офицери и генерали. 18 са били само командирите му, като последният, 18-и, съм аз. Тук са служили генералите Златан Стойков, Любен Петров Цанко Доленски, Иван Стефанов, Андрей Боцев…

– Да се поразходим и из твоята военна биография?

– Ами тя започна след ВНВУ „Весил Лески“ във Велико Търново като инженер-лейтенант. Послужих в морската пехота, като правехме десанти от Черно море и инсценирахме отбранителни учения.
– Значи морето ти е до колене?
– О, не! Бях в морската пехота, но не помня да съм слизал във вода, в която, като стъпя, да ми е по-нагоре от брадата.
– И после?
– И после поех разузнавателно подразделение в Царево, послужих в Мичурин. И пак учих, този път във Военната академия „Г. С. Раковски“. После с чин капитан поех батальон в Долен чифлик, а с чин майор поех командването на поделения в Сливен и в Сандански. Това беше през 1991 година, а от 1992 година ме отправиха от командването към Кресна. Току-що бях се прибрал от отпуска от Поморие, където със съпругата ми и сега поддържаме своя база. И от 1994 година, вече като полковник, служих общо 8 години като командир.

– Като специалист във военните дела, виждаш ли разлика в армията ни сега от тази по твое време?

– О, да! Сега армията ни е редуцирана до определен от НАТО минимум. Политическата обстановка е променена, няма го Варшавският договор, в който бяхме. Със съседна Гърция сме вече като съюзници. Не знам обаче при някаква конкретна обстановка какво би се случило при така оскъдната ни вече армия. А иначе за полка в Кресна мога да кажа, че той беше подготвен за всевъзможни изпитания, способен да удържи на вражеско нападение.

– Според тебе правилно ли бе ликвидирането на задължителната военна служба?

– Може да се приеме и за правилно, но и не съвсем. Младите хора все пак трябва да имат някаква военна подготовка. Виждаме, че светът непрестанно се тресе от конфликти, съществува тероризъм и малко военни познания, дано не се случи, но случи ли се, все могат да се окажат от полза. Може би трябва да се въведе някаква военна подготовка, поне за месец-два, но не приемам варианта това да е в училищата. Там нещата никога няма да се приемат насериозно. Хубаво е тези месец-два да са в казармени условия.

– Знам, че си се виждал с пророчицата Ванга от Петрич. По какви поводи се случваше?

– Поводи различни, и то много пъти. За мен тя бе уникален човек, феномен. Извън възможностите ми е да проумея нейните способности да предсказва и да помага. А що се касае до срещите ми, то те бяха най-често за проблеми с трети лица, и най-вече с войници. Още десет дни след постъпването ми като началник на поделението в Сандански ми се обади сестра й. Това беше през 1991 година. По телефона ми се обажда: „Командире – вика ми – Ванга ми заръча да ти кажа да пуснеш един войник в отпуск, защото баща му е болен“. След седмица пак така за друг войник. И ги пусках, че на Ванга не се противоречеше. Започнаха и лични срещи, когато касаеше нещо по-сериозно. Първата ми среща пък стана чрез сестра й, която ми каза, че Ванга искала да ме види.
Времената бяха такива, че на Ванга не се отказваше, и отидох. Първия път когато влязох при нея, ме болеше силно глава – това главоболие го имах от много по-рано, бях търсил изцеление и във Военномедицинската академия, но все неуспешно. Тя, не знам как, но разбра състоянието ми и ми каза да започна билково лечение с коприва. Това и направих, и болката поотшумя.
В една от срещите ми каза, че ще стана полковник, без да се дочакат за това необходимите процедури по време и служене. Така и стана. Не знам как, но позна. Говорили сме си за това кога ще се оправи страната и ще се оправи ли. Не беше изпълнена с оптимизъм, както някои често подхвърлят, че казвала, че щяло да дойде доброто в тази или онази година. Когато ставаше въпрос за нещо лошо, мисля, че го знаеше, но го премълчаваше.
От нея имам и ценни напътствия, които и сега ги имам като настолни принципи в живота си. Казваше ми: „Александре, биди по-благ со хората. Направи добро, надявай се, направи зло, чакай го!“. Не знам как, неразбираемо е за мен как тази жена почти нищо не е учила, а може да е с толкова висок интелект, та дори и из областта на философията и политиката.

– Какво прави сега полковникът от резерва Александър Спасов в Горна Брезница?

– Ами след демобилизацията бях на разпореждане и поработих в София по охраняването на банки, като съм имал отношение с над 70 банки. Сега съм повече в родната ми Горна Брезница. Какво правя? Имам лозе, овощна градина от 5 дка. Имам брат Георги и с него заедно поработваме, като всичко, що изкараме, си е за наши си нужди.

– Родовите ти корени в Горна Брезница ли са?

– Не. Родовите ни корени са от струмянското село Велюшец, в Малешевска планина. Знам имената до някой си Спас. Той има син Георги, и този Георги ми е дядо. След Балканската война турците от Горна Брезница избягали и този Георги се преселил, тъй като тук имало напуснати добри земеделски имоти, а и свободни пасища за овце и кози.
Искам специално да се спра на този ми дядо Георги. Като дошъл в Горна Брезница, селото си нямало църква и поп. Отишъл на някакъв кратък курс и го запопили. Знам, че са му казвали Червения поп, и то не заради нещо като червена политика, а че брадата му е била червена. Аз нищо не знаех за него. Далеч преди раждането ми се е преселил в Никопол. Преди да се пресели, успял да построи нови църкви в Горна Брезница и Моравска. Така се случи, че при строежа на Атомната централа в Козлодуй ми повериха надзора на войници за там. При инспектиране как са настанени от други офицери разбрах, че в Никопол съм имал дядо, който се казвал Спас. Отидох и се видяхме. Тогава беше на 90 години, доживя до 102. Държеше се старецът и съжалявам, че не съм го знаел от по-рано, а и той напълно е изоставил пътя от Никопол до Горна Брезница.

– Дядо ти Спас – в Никопол, а родителите ти са останали в Горна Брезница?

– Да. Тате Борис до 73-ата си година не спря да работи, та се наложи аз да търся възможности и да ходатайствам да го уволнят, за си поживее по-кротко на старини. Беше дърводелец към Промкомбината в Кресна, а после към поделението, откъдето моят заместник по тиловата част го уволни. Майка ми се казва Мария и е от Пехчево, сега в Македония. Никога не е имало граница и тате ходел там на събори. На един събор се харесали и през Малешевска планина, та в Горна Брезница.
– Примири ли се вече с положението като офицер от резерва, човек от третата възраст?
– Свиквам. Всяка възраст си има своите достойнства. Поработвам за физически тонус, духа си поддържам чрез срещи с бивши колеги и приятели, чета книги, гледам телевизия и се старая да следвам напътствията на Ванга да правя добро, та да се надявам на същото, и да не правя зло, защото него и да не го чакам, ще дойде. Опора ми е и семейството. Гергина ме е следвала навсякъде по време на моето служене, крепи ме и сега. Радвам се и на развитието на дъщеря ми Николета, която е юрист и работи в Министерството на икономиката. Удовлетворен съм от живота и ако има такава възможност, всичко бих повторил.


Интервю на БОРИС САНДАНСКИ/в.Струма

Добавени коментари

ss публикува:
22 Юни 2017 | 08:19
Този педераст как може да му давате думата. Пичка ви мръсна. И не е полковник от 1994 , а стана в началото на септември 1996. Беше подполковник две години командир на полка. По-долен и гаден човек не съм срещал през живота си.
иван публикува:
21 Юни 2017 | 04:55
Личи си по мръсната физиономия
igor публикува:
21 Юни 2017 | 01:16
Мръшника. Така бе известен. На снимката изглежда доста по различно от последните години от както си го спомням в полка. Много по намръщена и злобна физиономия имаше. Никога няма да го забрава това мръсно и злобно лице. Той беше истинска долна комунистическа отрепка типична за оня строй. Дано никога не се върне такова време, през който да дават власт на толкова лоши хора, от който да страдат толкова много...

Добавете Вашия коментар

TOP