Подлезът в кв. „Грамада“ отново в КЗК: Банскалията К. Обецанов обжалва решението на кмета Р. Томов да даде близо 3 млн. лв. на Г. Ганджов

14 Октомври 2020 | 09:36
2 коментара
Общество

Банскалията Константин Обецанов сложи за втори път прът в колелата на обществената поръчка за строеж на подлез към благоевградския кв. „Грамада“. От името на обединението, с което той участва в нея – ДЗЗД “Благоустройствени строежи – Трейс Груп”, Обецанов депозира в Комисията за защита на конкуренцията жалба срещу решението на благоевградския кмет Румен Томов да го отстрани от участие и да избере за победител в поръчката благоевградската фирма „Универсал Строй Консулт“ ООД на Георги Ганджов. В резултат вчера КЗК образува производство по нея.

В жалбата си Обецанов не е поискал налагане на временна мярка спиране на поръчката до произнасянето на ВАС, ако решението на КЗК бъде обжалвано там.

Обединение ДЗЗД “Благоустройствени строежи – Трейс Груп”, в което фирмата на Обецанов „Благоустройствени строежи“ си партнира с „Трейс Груп Холд” на бизнесмена и професор от УАСГ Николай Михайлов, бе отстранено от строежа на апетитния транспортен възел заради предложен общ гаранционен срок от 24 години, който многократно надвижава посочения в тръжната документация максимален срок от 6 г. Доколко това е основание комисията да освободи един от 3-мата кандидати в обществената поръчка, КЗК трябва да реши до 1 месец.

Със сигурност юристите на двете фирми са изложили стабилни доводи за отмяна решението на Р. Томов, като се има предвид богатият опит на собствениците на фирмите по различни поръчки в цялата страна.

„Трейс Груп Холд“ АД например през последните 10 г. е подписала 108 договора за мащабни строителни обекти за 985 милиона лева. Фирмата стана известна покрай трагедията през август 2018 г. край Своге, когато загинаха 20 души, а прокуратурата иззе от офисите й документите по строежа на пътната настилка. Тя бе кандидат за 444-те млн. лв., предвидени за строителството на 10,4 км от магистрала „Струма“ до Кресна, участва и в процедурата за строителство на газовата връзка с Гърция за над 300 милиона лева. През годините акционери в компанията са били Румен Порожанов, Михаил Миков, Антон Кутев, Трайчо Трайков, бившият правосъден министър Данаил Кирилов и много други лица от властта. Фирмата е в черния списък на БСП лидерката Корнелия Нинова заради огромния обществен ресурс, който печели.

С отлични бизнес попадения и сделки е и банскалията К. Обецанов, който преди 3 г. купи „Благоустройствени строежи“ от Иван Николов, съпруг на съдията от ВКС Елена Авдева. Въпреки фирмените задължения от над 2 млн. лв. банскалията бързо успя да я вдигне на крака, като междувременно направи нов бетонов център и обяви намерението си да купи 39-те дка с 16 сгради в землището на благоевградското с. Еленово, където се намира производствената база на „Благоустройствени строежи“. Оценката на независимия оценител Николай Мавродиев от 124 601 лв., което прави по 3,19 лв. на квадратен метър, смути съветниците от миналия ОбС, но Мавродиев ги убеди, че дори Обецанов да не купи земята, тя пак си остава за негово ползване, освен това предприятието е извън строителните граници на селото, а инфраструктурата въобще не била добра, което комплексно довело до ниската оценка.

Не на последно място, К. Обецанов има богат опит и с обжалванията на решенията на Румен Томов в КЗК, и то за същата поръчка.

През април 2019 г. миналата година за обществената поръчка за строеж на подлез „Грамада“, обявена от екскмета Атанас Камбитов, документи не подаде нито една фирма, но на „поправителния“ през лятото, когато цената изненадващо бе завишена с 670 000 лв. и стигна 2.493 млн. лв. без ДДС, имаше 2 оферти и поръчката бе спечелена от ДЗЗД „Грамада Строй“ с партньори „Благоустройствени строежи“ на Обецанов и софийската „Инж стандарт“ ЕООД на Таня Величкова. Обецанов и Камбитов дори направиха първа копка на дългоочаквания от грамаждани обект, но с идването си на власт новият кмет Р. Томов прекрати едностранно сключения договор за строителство с мотив, че в документите подлезът не е правилно категоризиран.

Обецанов се оплака в КЗК, но комисията го отряза заради ограничени правомощия – тя нямала право да се намесва в случаи, когато договорът с изпълнителя вече е сключен. ВАС още не се е произнесла по жалбата на обединението за прекратения договор за строителство.

Финансирането на подлеза е по проект „Интегриран градски транспорт на гр. Благоевград” чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., поради което всяко отлагане на процедури по обжалване може да доведе до пропускане на срока и опасност подлезът ще да остане пак мечта за жителите на „Грамада“. в.Струма/ВАНЯ СИМЕОНОВА

Добавени коментари

Кмета публикува:
14 Октомври 2020 | 20:55
Дайте подлеза на коки нали жена му трябва да работи
коки кенеди публикува:
14 Октомври 2020 | 09:42
коки е десната ръка на мите кенеди са го нема камбитов и немогат да свържат двата края и какво правим дела дела дела пишман бизнесмените на благоевград те лепиха и плочките в града и монтираха неработещите асансьори на центъра пред общината

Добавете Вашия коментар

TOP