Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

16 Юли 2017 | 17:36
0 коментара
Любопитно

Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

"Професията" татко е също така важна като ролята на майката

Денят на бащата е признание за значението на бащинството в живота на всяко дете и семейство.

Доказано е, че участието на бащите (биологични, осиновители или с друга бащинска роля) в живота на децата им помага да имат по-добри приятелства, по-добри резултати в училище, по-висока самооценка, по-пълноценни отношения с възрастните и другите хора изобщо.

Децата с активни бащи са по-здрави, имат по-малко проблеми с поведението, по-малък риск да употребяват наркотици и най-важното – добро самочувствие и реализация в живота. 

Да бъдеш баща не е лека задача. Бащите са отговорни и правят много неща, но често ролята им остава незабелязана. Елегантно напомняне, подтикване или организиране на занимание, малък жест или празник, ще им помогне да бъдат още по-добри бащи за децата си, съобщава Edna.bg.

Ето някои идеи:

1. Зачитайте бащата на вашите деца (дори да сте разделени или разведени).

Добрите родители са наистина добри, ако са и добри партньори. Родители, които се уважават взаимно и показват това на децата си, осигуряват сигурна и спокойна среда за децата. Децата, които виждат родителите си да се уважават и зачитат помежду си, се чувстват приети и уверени.

2. Показвайте доверие и зачитане.

Казвайте – „Вярвам ти", „Доверявам ти се за това", "Уважавам решението ти", "Знам, че не е лесно, но ти ще се справиш." Доверието също създава увереност и независимост.

3. Насърчавайте бащата на децата си да показва, че ги обича.

Снимка: Thinkstock

Децата имат нужда от сигурност и любов. Това им дава усещането, че са важни, искани, приети и обичани в семейството. Бащите имат много различни начини да покажат любовта си към децата. "Обичам да правя разни неща и да си играя с теб", "Много съм доволен, че можем да направим това заедно", "С теб сме един отбор", "Супер е, че ми помогна."

4. Децата имат нужда от рамки и дисциплина, от определяне на разумни и ясни граници.

Бащата има важна роля в установяването на тези граници през игра, обясняване и напомняне на това какви могат да бъдат последствията от действията на децата и не на последно място да ги поощри, насърчи и награди за добро поведение.

5. Бащите са модел за поведение и подражание за децата си, независимо дали го осъзнават, или не.

Момичета, които израстват и прекарват време с ангажиран и любящ баща, порастват с усещането, че заслужават момчетата да се отнасят към тях с уважение, и какво да търсят в един мъж, когато пораснат. Бащите могат да научат синовете какво е важно в живота, като демонстрират отговорност, постоянство и целенасоченост.

6. Прекарвайте време с децата си и насърчавайте баща им (партньора си) да прекарва време с тях.

Често това е по-сложно на дело, отколкото на думи. Знаем обаче, че начинът, по който един баща прекарва време с децата си, им показва, че те са важни за него, че той има много неща да им разкаже и покаже. Пропуснатите дни и месеци са изгубени завинаги.

7. Един начин да правите това е като се храните заедно цялото семейство поне няколко пъти в седмицата.

Снимка: Thinkstock

Това е прекрасна възможност за децата да чуят и наблюдават как разговарят възрастните, да задават въпроси, да разкажат за нещата, които ги вълнуват, да споделят какво правят, какво искат и за какво мечтаят. Това е и възможност за бащите да чуят интересни неща, за които децата очакват от тях подкрепа и насърчение.

8. Използвайте времето, прекарано с децата, за да обърнете внимание на усилията и старанието им.

Признанието и насърчението са страхотен стимул. "Виждам, че си положил много усилия", "Тава е наистина чудесно направено!", "Супер измислено е", "Сигурно си го пробвал много пъти, но резултатът е страхотен"

9. Четенето става все по-модерно и актуално.

Децата откриват нови светове чрез правене и четене. Четете им и стимулирайте бащите да им четат, докато са малки. Окуражавайте ги да четат сами и обсъждайте с тях прочетените книги. За тях е важно да споделят с двамата си родители и да разберат какво мислят те.

10. Намирайте време да чуете вълненията, идеите и проблемите на децата си.

Това им помага да се чувстват сигурни, зачитани и разбрани.

11. Таткото може да помогне на детето да научи кой избор е правилен, и кой не е.

Бащите, които учат децата си кое е правилно и кое не, които ги насърчават да направят най-доброто, на което са способни, ще видят порасналите си деца да могат да правят правилен избор. Примери от ежедневието и играта могат да помогнат на децата да научат основни неща за живота.

Снимка: Thinkstock

12. Таткото помага на детето да оцени само себе си.

Бащите имат роля и за това да помогнат на децата да оценят постигнатото от тях самите, като го коментират заедно - "Ти  какво мислиш?", „А защо мислиш така?", "Струваше ли си усилието?".

13. Не забравяйте, че работата на бащата (както и на майката) никога не свършва.

Дори и когато пораснат, напуснат дома си и станат независими, децата ще имат нужда от баща си за съвет, за споделяне, за опора.

* * *

Всяка година милиони хора в десетки страни по света отбелязват Деня на бащата в третата неделя на месец юни.

Покажете и вие на вашия татко, че се гордеете с него и го обичате и сте благодарни за всичко, което той прави за вас.

Ето някои идеи за Деня на бащата:

• Закуска в леглото. Децата могат да приготвят специална закуска за татко и да му поднесат с лично нарисувана картичка, чаша кафе или нещо, специално за него.

• Можете да планирате каране на колело за цялото семейство, ако вашият татко е колоездач. Убедете го да научи всички в семейството да карат колело, направете забавно състезание, поканете и други хора с вас.

• Постройте нещо заедно. Ако вашият татко прекарва време в гаража или майстори нещо, може би ще се зарадва да направите нещо заедно - къща за птици, цветарник, или да боядисате ограда, рафтове в мазето.

Снимка: Thinkstock

• Организирайте семеен празник. Използвайте възможността да съберете всички членове на семейството, включително дядовци, батковци, чичовци, вуйчовци и др. Не е задължително да бъде вкъщи, може да е сред природата - в близкия парк, на плажа. Помогнете на децата да подготвят реч и тост, за да благодарят на всички значими мъже в семейството за грижите и обичта. 

• Можете да отидете заедно на футболен, волейболен, баскетболен мач или друго спортно събитие, ако това е хобито на вашия татко.

• Помогнете на децата да организират среща с татко – да го поканят на среща и прекарат заедно време извън вкъщи – на сладкарница, пицария или друго любимо място – техният ден насаме заедно.

• Направете фотосесия или селфи с татко.

• Организирайте кино вечер за цялото семейство с някои от любимите филми на татко, когато е бил дете.

Тази година в Деня на бащата, на 21 юни, в София и в други градове имате голям избор от разнообразни събития.

Организирани са десетки инициативи - можете да посетите заедно музей, паметник, историческо място, библиотека, галерия, събития на открито, среща с пожарникари и полицаи, спортни състезания и много други. Очаквайте програмата на събитията в София и страната на сайта на кампанията „Да бъдеш Баща”, както и в местните медии.

Снимка: Thinkstock

Много идеи бяха споменати за бащите на децата ни, но не забравяйте и вашите бащи – те също имат нужда и ще бъдат истински щастливи да им се обадите, да им благодарите за това, че ги има.

Фондация Лале,
част от Национална кампания „Да бъдеш баща“

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP