Почитаме паметта на трима свети мъченици

18 Ноември 2023 | 07:48
0 коментара
Общество
България
Почитаме паметта на трима свети мъченици

На 18 ноември почитаме паметта на светите мъченици Платон, Роман и Варул.

Свети Платон се родил в град Анкира (днес Анкара, столица на Турция) от родители християни,

които го възпитали в спасителната вяра. Брат му Антиох умрял като мъченик за Христос, а скоро след това и младият Платон бил изправен на съд заради вярата си. Управителят на страната се стараел да го склони да се отрече от вярата си и да запази живота си. Но Платон заявил, че с вярата се спасява от вечна смърт и постига безкраен живот.

Управителят заповядал да отведат Платон в затвора. А пред затвора се събрали много хора, сред които имало и християни. Платон се обърнал към тях и казал гръмко: "Знайте, братя, аз страдам не за някакво престъпление, а единствено за изповядване на истинския Бог, Който е създал небето и земята, и цял свят. Моля ви, християни, не се смущавайте, като гледате моите страдания! Нека стоим твърдо на непоклатимия камък на вярата и да не се боим да претърпим страдание за благочестието, понеже несравними са страданията на сегашния век със славата на бъдещия."

След седмица го извели отново за разследване и го подложили на ужасни изтезания, но Платон останал непоколебим във вярата си. Дълго го измъчвали и най-после, като се убедили, че нищо няма да го накара да се отрече от вярата си, го осъдили на смърт и бил посечен с меч в 266 г.

Свети Роман бил дякон на църквата в Кесария Палестинска.

Усърдно с думи и дела проповядвал Христовото учение. Стигнал и до Антиохия Сирийска. Навсякъде насърчавал християните по време на мъченичество да не се отказват, но да изповядват Христос. Затова Роман бил заловен и принуждаван да се отрече от вярата си. А понеже оставал непреклонен, бил осъден на смърт.

Неговия пример последвал и един младеж на име Варул, който също бил предаден на смърт.

Това станало през 298 г.

 

Източник: БТА/Проф. Иван Желев 

Добавете Вашия коментар

TOP