Плодовете на златната есен представиха в Кюстендил

03 Октомври 2015 | 15:27
0 коментара
Общество
Плодовете на златната есен представиха в Кюстендил

Празник в Кюстендил днес представи изобилието и плодородието на града-майка на овощарството.

"Празникът на плодородието" в Кюстендил събра на площад „Велбъжд” десетки щандове на съставните села, показали „Рога на изобилието”, излял се от плодородното кюстендилско поле. Днешният есенен празник е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 г., заявен от Община Кюстендил, проведен под патронажа на Министерството на търговията и земеделието /тогава/, и е първият и единствен по рода си такъв празник за страната.

„Труд, слънце и вода”, така лаконично сподели рецептата за плодородието на кюстендилското поле Цветанка Миладинова. Жената от село Жабокрът издаде и тайната за приготвяне на любимата си туршия-„Царската”.

Гражданите и гостите на града се възхищаваха на близо четиридесетте художествено аранжираните щандове, на които бе изложено богатството на кюстендилския край. Огромни тикви, дълги като краставици сини домати, богато украсени подноси и тави с плодове-круши, ябълки, сливи. Украсени и окичени с налети гроздове щандове, че даже и казан, от чучура на който потече домашна ракия. На свой щанд Институтът по земеделие показа десетки сортове ябълки. Всичко това можеше да се види на празника на плодородието днес на площада в Кюстендил.

Имаше и няколко арт- ателиета, питомците на Обединени детски градини на свой щанд показаха изработените от тях с много фантазия таралежи от тиква, човечета от картофи, зеле, краставици, както и кошничка от издълбана диня. Зайци от зелки и моркови, и много други. Младеж бе изобразил с резец прекрасни фигури върху тиква, по подобие на дърворезба.

Празнична музикално-танцова програма съпътстваше празника на плодородието. Константин Иречек в "Пътувания по България" - в началото на 80-те години на 19 век описва кюстендилския край така, обясни водещата: "...Кюстендилското поле е градина от сливи, големи жълти круши, обемисти сочни ябълки, сладки череши и възкисели вишни, дребни жълти сливи, праскови, мушмули, черници, орехи и много други. По хълмовете се забелязват хубави лозя, тукашното вино е прекрасно. В летните месеци старите орехови кории, тъмната зеленина на градините и лозята и златокласните ниви, заедно с ливадите и горите по полите на планините, придават на покрайнината известен южен характер през дневната горещина и шумното пеене на щурците в звездните топли нощи."

Днешният празник показа, че овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение, от род в род. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP