Плащаме до 60 лв. за варене на домашна ракия в Благоевград

08 Ноември 2022 | 11:43
0 коментара
Бизнес
Плащаме до 60 лв. за варене на домашна ракия в Благоевград

Дървата са грижа на клиента, само в казанджийница „Ръжениците“ осигуряват материал, но той качва двойно услугата

През ноември започва сезонът за варене на ракия.  Дали  инфлацията се е отразила и върху този бизнес и има ли промяна в цените? Репортерска проверка на „Струма” в няколко благоевградски казанджийници установи, че цените са различни, но това не възпира клиентите, които предварително си записван ден и час. В кв. „Грамада“ за голям казан от 600 л се заплаща 60 лв., а за малкия от 350 л услугата е 40 лв. Дървата и превозът на бидоните с джибри се осигуряват от клиента.

Българите предпочитат да имат на трапезата си домашна ракия

В ракиджийницата, намираща се в задния двор на къща, недалече от входа на МБАЛ – Благоевград, за голям казан се плаща 40 лв., а за малък – 30 лв. Там предлагат превоз, като цената е по договаряне, а дървата и тук са грижа на клиента.

В най-голямата казанджийница „Ръжениците“ на Баларбаши цените не са променяни от ноември миналата година. За малък казан от 170 л услугата е 20 лв., за среден от 350 л – 40 лв., и за голям от 500 л – 60 лв. Още толкова обаче струват дървата, ако клиентът не разполага със собствен материал.

„Сега 1 кубик дърва е 200 лв., знаете, че трудно се намират. Затова, ако клиентите нямат дърва, ние им предлагаме, като цената е същата, колкото е на казан. Всичко става със записване, защото на ден можем да обслужим по два казана”, обяснява Пламен Китанов. Той е първият избран демократично кмет на с. Дъбрава от БЗНС „Никола Петков“ два мандата в периода 1991- 1999 г. и трето поколение казанджия. Занаятът се предава от дядо му на баща му, след това на него, а сега щафетата е при сина му. 73-годишният Пламен Китанов продължава да върти бизнеса, тъй като е в добро здраве и кондиция, което твърди, че се дължи и на ракията. На работната си маса държи шише ракия с клей. Има си изпитана рецепта за здраве, която прилага системно от години.

„Всяка сутрин си правя отвара от върбовка, коприва, маточина, алиботуш и пия от нея на гладно. След това взимам 30 мл ракия с малко тиквено олио и една лъжица мед. Нямам болежки и не пия никакви лекарства“, разкрива съставките на своя естествен имуностимулатор Пламен Китанов. Бизнесът му е активен 4 месеца – от ноември до февруари, като клиенти не липсват, тъй като ракията е на почит сред българите и традиционно присъства на трапезата. Напитката се прави предимно на Балканите, но

думата ракия е чуждица и е навлязла в нашия език от съседна Турция. Тяхната дума за ракия е „ракъ“. А в турския език думата е дошла от арабски език. Освен за добро настроение, ракията се ползва и за лек – от болно гърло до ставни проблеми. Затова и много домакинства предпочитат винаги да имат под ръка домашна ракия. struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP