Петричко село на Vll века остава в историята

03 Септември 2015 | 22:32
0 коментара
Общество
Петричко село на Vll века остава в историята

Древно селище съвсем скоро ще остане в историята и ще бъде заличено официално като населено място. Тъжната съдба ще споходи петричкото село Гюргево, което не бе подминато от демографската криза. А за него има данни, че е съществувало през далечния XIV век.

Още по онова време се споменава с днешното си име в грамота на средновековните владетели и братя Иван и Константин Драгаш, които управлявали Велбъждкото деспотство.

През 1900 година в населеното място e имало 400 жители

Но това е минало. Настоящето е тъжно – от години в селото няма регистрирани лица нито по постоянен, нито по настоящ адрес. Затова преди 3 месеца кметът на община Петрич Вельо Илиев направи предложение за заличаването на намиращото се в планина Огражден Гюргево. Заедно с него ще престане съществуването си и на книга още едно селище – Занога, в което от 2000 година няма нито един жител.

„Няма как този факт да радва когото и да било, но нещата са необратими. В общината ни има страшно много населени места – 56 са селата. Поне още 5-6 селища също ще бъдат заличени от картата на България. Tам не живее никой, районите са изоставени, запустели са. Няма смисъл да се водят само на книга като населени места, след като няма население в тях”, коментира градоначалникът на Петрич. Масовото преселение на местните жители в Занога към съседните селища се осъществява още в периода 1956-1965 година.

Тъжна е картината с демографията и в община Струмяни

Населението в община Струмяни опасно се топи. Десетина села в региона обезлюдяват с всяка изминала година. Някои от тях скоро ще останат без жители, ако нещо не се промени. Това е най-големият проблем в повечето селища на Малешевска планина. Затворената граница с Македония и лошият път са причина да намаляваме все повече, категорични са местните хора. Според тях е наложително граничната бразда да се отвори, за да се спасят от изчезване селата. Трябва да се изгради и ново шосе.

Всички в община Струмяни смятат, че само по този начин ще има бъдеще за населените места в региона. Вече над 30 години напразно чакат да заработи КПП-Клепало и целият регион да се оживи. Но историческото за тукашните жители събитие все се отлага.

„Македонците откога си вдигнаха КПП-то и направиха новия път, а ние нищо”, жалват се те. Преди няколко години дори се стигна до избор на фирма, която да асфалтира 30-километровото шосе от общинския център Струмяни до границата. Но всичко спря до тук. А селата обезлюдяват затрашително в последните две десетилетия.

„В някогашния духовен център Горна Рибница останаха 6-7 души. В другите са по двадесетина човека. Възрастта на почти всички е над 60 години. Единственият шанс за възраждането на селищата в нашата община е да се ремонтира пътят до Македония и да се отвори границата”, казва кметът на община Струмяни Емил Илиев.

Добавете Вашия коментар

TOP