Откриват първото летище за медицинска помощ по въздуха у нас

22 Септември 2023 | 08:28
0 коментара
Общество
България
Откриват първото летище за медицинска помощ по въздуха у нас

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще открие във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" в Долна Митрополия първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS). За това съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Летището ще се ползва за обучение на курсанти за нуждите на Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС) и Министерство на вътрешните работи. 

На тържествения ритуал, който е част от събитията във ВВВУ "Георги Бенковски", посветени на 115 години от обявяване на Независимостта на България, ще присъстват още представители на институции и ведомства с отношение към повишаване качеството на учебния процес във висшето военно училище и дейността по HEMS. 

На хеликоптерното летище ще кацнат вертолет Bell-206 от 24-а Авиационна база - Крумово, вертолет AS 565MB PANTHER от Морска вертолетна Авиобаза "Чайка" и вертолет AGUSTA от структурата на МВР, Главна дирекция "Гранична полиция".

С вертолет PANTHER ще бъде направена демонстрация на транспортиране на пострадал. 

От летище Долна Митрополия ще бъде дадено и начало на Шестата национална въздушна обиколка на България.

Добавете Вашия коментар

TOP