Откриха парче от кръста на Христос и гроб на дете в турската провинция Синоп

14 Ноември 2020 | 12:56
1 коментара
Любопитно

Парче от кръста на Христос, гроб на малко дете и византийски мозайки бяха открити в северната черноморска турска провинция Синоп, където продължават работите по обработка на историческия комплекс Балатлар.

Тази година бяха възобновени реставрационни дейности на 1600-годишни подови мозайки, открити заедно с гробни камери, скулптури, останки от църкви и баня. Те принадлежат към елинистическия и римския период. 

Обектът в Балатлар е с 2300 години история и разкриването му започва преди 11 години с подкрепата на Министерството на културата и туризма.

По време на разкопките през 2013 г.  е открит каменен сандък, който се предполага, че има парче от кръста, върху който е бил разпнат Исус Христос.  Артефактът, който се счита за изключително свещен от християнския свят, е запазен в Археологическия музей на Синоп.

Ръководителят на разкопките в Балатлар, професор Гюлгюн Кьороглу, академик от университета за изящни изкуства Мимар Синан в Истанбул каза, че откритите подови мозайки, са от периода, когато сградата е била използвана като църква.

Тази година заради Covid-19 разкопките са започнали едва на 13 юли, като "за първи път турското историческо дружество и община Синоп подкрепиха също разкопките. Работата върви много добре" , допълни професорката. "Разкопките в този период са почти завършени, възстановителните работи продължават. 

Предстои излагането на мозайките след реставрацията им. Те са много интересни за Черноморския регион, защото подобни познаваме от южните райони Антакия и Зеугма.

Този тип конструкции и мозайки са характерни за Месопотамия, Йордания и Сирия.  

„Нашият екип от петима души извършва щателна реставрация на подови мозайки, които не срещаме много често. Мисля, че тази работа ще бъде завършена след около две години “, каза Кьороглу.

Възстановителните работи ще приключат през ноември и проектът ще започне отново през март догодина, каза Кьороглу: "Работата ще продължи поне още една година, а също така започна и възстановителна работа върху стенописи.

Фигурите на птиците върху мозайките привличат много внимание. Тези птици представляват хора, които вярват. Всички те са символи в християнството. Има небесни птици, малки птици, папагали и т.н. Всъщност това са композициите, широко използвани в християнската религия. 

Тя допълни: „Тези мозайки са много интересни и уникални за Черноморския регион. Това са „могилни“ мозайки от ранновизантийския период. Те са направени от местни майстори. Има конкретни надписи, показващи за кого са създадени. Тези мозайки са свързани с гробниците на източните римляни, тоест византийците. 

Намерихме гроб на малко дете, поставен в по-рано съществуващ гроб. Смятаме, че детето е поставено там по-късно, тъй като мозаечното пано е в повредено състояние “, добави тя.

 

Добавени коментари

Селянин от... публикува:
14 Ноември 2020 | 13:44
Опасни турци, пак ще има религиозен туризъм и пак турците ще са на печалба.

Добавете Вашия коментар

TOP