Опасност: Дебне ни епидемия от морбили

17 Юли 2023 | 09:25
0 коментара
Общество
България
Опасност: Дебне ни епидемия от морбили

Затворихме страницата с Ковид-19, но ще се наложи отново да се отвори, не знам след колко време. Преди няколко дни направихме конференция, която използвахме да съберем нашите доктори и математици, които се занимават с моделиране в епидемиологията, а от една от идеите беше това, което до момента не се случи в момента - няма направена масова конференция, която да се занимава с поуките или равносметките от пандемията. Една от поуките е социалното дистанциране и носенето на маски. Ваксините също са важни, но се оказа, че ако искате да имате незабавен ефект - трябва дистанция и маски. Това  каза математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

По думите му второто полезно се оказва дистанционната работа, или т.нар. home office.

"След като може да се използва, да се прилага. Той е част от социалното дистанциране. И вече след това е подготовката на здравната система. А по време на пандемията в един момент здравата система се пукаше по шевовете, не достигаха места за хоспитализирани. И идеите за тези поуки е да бъдем по-подготвени и да знаем какво ни очаква", допълни проф. Кунчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Mатематикът е на мнение, че в момента сме много по-подготвени за Ковид-19.

"Оказа се, че Омикрон, който е много заразен, се прекарва лесно. Омикрон не може да бъде получен от Уханския вирус. Той възникна сам по себе си, но това беше за мен най-тревожното нещо. Това означава, че може да възникнат още вируси, които са по-лоши", поясни той.

Проф. Огнян Кунчев показа таблица, в която се вижда, че България е на първо място по жертви с Ковид-19 в трудоспособна възраст.

"20% от хората, които са починали в България, са били активни хора - това е много голямо число, а в другите държави тези хора са не повече от 10%. Средно на седмица в България са умирали по 2000 души, но когато се появява Ковид-19 - на седмица са умирали от 3000 до 4000 души, двойно повече. Когато затихна пандемията, затихна и свръхсмъртността", коментира математикът.

От статистиката става ясно, че процентът на неваксинирани хора, постъпили в болница, е много по-голям от този, в който ваксинирани са били хоспитализирани. При починалите таблицата е сходна - много повече са жертвите, които не са били ваксинирани.

Той припомни, че и ваксините трябваше да бъдат реадаптирани към Омикрон варианта.

"А нещото, което е актуално, е, че имаме огромен спад на случаите на морбили. През 2020 година са 257 случая, а през 2022 - един. Но сега, когато няма мерки срещу Ковид-19, може отново да тръгне. Тревожното е, че има системно недоваксиниране през последните 20 години. Има опасност от взрив - епидемия от морбили", добави проф. Огнян Кунчев.

Добавете Вашия коментар

TOP