Официално пуснаха за движение тунел "Железница"

20 Февруари 2024 | 22:08
1 коментара
Общество
Благоевград
Официално пуснаха за движение тунел Железница

Днес на официална церемония пуснаха за движение тунел „Железница“. Съоръжението е с дължина около 2 км и е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Заедно с отсечките преди и след него в експлоатация се въвеждат 5 км автомагистрален път. 

В церемонията по пускането на движението присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, зам. - председателя на Народното събрание Росица Кирова, министър-председателят акад. Николай Денков, министрите на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, председателя на Комисията по регионално развитие Николай Нанков, Малина Кирова – съветник, Иконономическо управление в Представителството на Европейската комисия в България, областният управител на Област Благоевград Мария Димова, народните представители Стефан Апостолов, Георги Георгиев и Александър Ненков, кметът на община Симитли Апостол Апостолов, кметът на община Благоевград Методи Байкушев, кметът на село Железница Гергана Гиздова, представители на Агенция „Пътна инфраструктура", изпълнителя, строителния надзор и други. 

Тунелът е с две отделни тръби за движение. Дължината на всяка е около 2 км. Съоръжението е с всички системи за безопасност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини. В случай на пътен инцидент или затваряне на една от тръбите те ще се използват за безопасно извеждане на пътниците. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др. 

Тунелът е изграден по нов австрийски метод. На денонощие са прокопавани около метър и половина във всяка тръба и веднага след това е изграждана първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери.

При строителството на мостовото съоръжение над река Струма преди „Железница“ за първи път у нас е използвана технологията „потактово избутване“ на стоманобетоновата конструкция. Прилагането ѝ улесни преминаването на участъка над 6 препятствия – р. Струма, път I-1 София – Кулата, жп линията София – Кулата, общинския път Благоевград – Симитли и служебен път до северния портал, без това да налага ограничаване на интензивния трафик по път Е-79 по време на строителството. Характерното при тази иновативна технология е, че работна площадка се използва за изработване на отделните елементи, които с хидравлична система се повдигат и избутват напред, като всеки един елемент се монтира пред готовия. Виадуктът е с две самостоятелни съоръжения за двете посоки на движение. Платното за Кулата е с дължина 510 м, а за София – 560 м. Височината на моста е между 10 м и 18 м, а разстоянието между колоните е от 45 до 60 м. 

АМ „Струма“ е първият инфраструктурен обект, на който е изградена хеликоптерна площадка. Тя е на около 410 м от южния портал на тунела, пътувайки от Благоевград към Кулата и на 40 м от път І-1 (Е-79). До съоръжението ще може да се достигне както от първокласния път, отбивайки при разклона за с. Железница, така и от новия участък от автомагистралата. Площадката е с асфалтобетон и размери 40 м на 40 м. Разположена е на 315 метра надморска височина и при определянето на точното ѝ местоположение е съобразена и скоростта на вятъра в района – т. нар. в метеорологията „роза на ветровете“. Съоръжението е с видеонаблюдение и всички необходими системи за сигурност и комуникация, пожароизвестяване и т. н., които са част от системите за безопасност на тунел „Железница“.

Автомагистрала „Струма“ е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Официално пуснаха за движение тунел Железница

Добавени коментари

Благодарим Ви! публикува:
21 Февруари 2024 | 09:34
Благодарим Ви,че най-после това се случи.Знаем.Сигурно не е било лесно.Но оставаме с надежда,че не всичко ще свърши до тук.Вярно е,че остава най-трудният участък-Кресна.Но това не е най-трудният участък в Европа,дявол да го вземе! Ако ние,българите,нямаме нужният опит-нека да се вземе от опитът,който имат други,които вече са го направили някъде.А то е направено.Не Кресненското дефиле е най-трудното за преминаване в Европа! И още едно БЛАГОДАРИМ- за това,че не доведохте една "историческа фигура",която не пропускаше да се покаже и реже лентички на всеки обект-Бойко Борисов. "благодарим му",ама нека малко да си починем от неговото присъствие,МОЛИМ ВИ!Достатъчни са ни Сошко и тате Поли! А пропо-дадохте ли и на Сашко да прочете нещичко?

Добавете Вашия коментар

TOP