Одри Азуле сменя Бокова начело на ЮНЕСКО, скандал преди избора

13 Октомври 2017 | 21:44
0 коментара
Общество

Бившият френски министър на културата Одри Азуле е новият генерален директор на организацията за наука, образование и култура на ООН (ЮНЕСКО).

За нейната кандидатура са гласували 30 страни от общо 58 членове на изпълнителния съвет на ЮНЕСКО по време на последния пети кръг от изборите за нов ръководител на организацията, която досега беше управлявана от Ирина Бокова.

Нейният съперник – катарският дипломат и бивш министър на културата Хамад бен Абделазиз ал Кавари, получи 28 гласа.

Одобрението за избора на Азулей на поста ще стане по време на 39-та генерална конференция на ЮНЕСКО, която ще се проведе следващия месец.

За цялата история на организацията

за втори път неин ръководител става представител на Франция. За първи път французин стана генерален директор преди 50 години, когато поста получи Рене Майо. През годините начело са били и представители от Великобритания, САЩ, Италия, Япония и др.

Първоначално за поста генерален директор бяха издигнати девет кандидатури, но преди началото на гласуването Гватемала и Ирак оттеглиха своите номинации. В хода на надпреварата Азербайджан също се отказа. По-късно отпаднаха кандидатурите на Виетнам, Китай и Ливан. Накрая останаха само тези на Египет, Франция и Катар, но северноафриканската държава отпадна в предпоследния кръг.

Азулей обяви кандидатурата

си за ръководител на ЮНЕСКО през март, но нямаше възможност да участва активно в кампанията за избирането си преди края на мандата на предишния френски кабинет и идването на власт на Еманюел Макрон.

Бившият министър на културата е относително непознато лице на френската политическа сцена, преди да бъде назначена на поста миналата година. Преди това тя е вторият човек във френския Национален киноцентър.

 

Азулей е родена на 4 август 1972 г. в мароканско-еврейско семейство. Нейният баща е банкерът Андре Азулей, съветник на мароканския крал Мохамед Шести, както и на неговия баща Хасан Втори. Майка й е писателката Катя Брами.

Тя завършва парижкия Институт за политически науки и Университета в Ланкастър, Великобритания, преди да се дипломира от престижното френско Национално училище по администрация. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

Точно преди избора от организацията излязоха Израел и САЩ.

Причините за оттеглянето на двете държави беше формулирана като "антиизраелски настроения в организацията". Това е сериозен удар за структурата на ООН за образование, наука и култура, която разчита за голяма част от бюджета си на Съединените щати.

Недоволството на Вашингтон от това как работи ЮНЕСКО не е ново.

Още през 2011 г. Съединените щати обявиха, че спират парите за организацията, след като Палестина беше приета като пълноправен член. Оттогава ЮНЕСКО загуби около 500 милиона долара, заради спряното американско финансиране.

"Политизирането на проблемите в последните години

се отрази на организацията. Изразявам дълбокото си съжаление, че Съединените щати се оттеглят. Тъжно е, защото самата идея за изграждане на световен мир чрез образование, наука и култура е типично американска. И за нея би трябвало да се борят всички", коментира Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. 

Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP