Община Кюстендил стартира кампания по преброяване и овладяване популацията на безстопанствените кучета

26 Март 2024 | 09:30
0 коментара
Общество
Кюстендил
Община Кюстендил стартира кампания по преброяване и овладяване популацията на безстопанствените кучета
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
В изпълнение на Глава втора, Раздел I. ,,Преброяване на безстопанствените кучета на територията на страната” от Наредба № 4 от 1.02.2021 г. за прилагане на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България и за процедурите по нейното изпълнение, механизма на финансиране и отчетност, точка 7. ,,Оценка на състоянието и динамика на популацията на безстопанствените кучета” от Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България, писмо с изх. № 62-72 от 11.01.2024 г. на Заместник-министъра на земеделието, публикувано на официалната интернет страница на Министерството на земеделието, и във връзка със Заповед на Кмета на Община Кюстендил е наредено извършване на преброяването на безстопанствените кучета на територията на Община Кюстендил Кампанията ще се проведе през периода март-юни 2024 г.
Дейностите по залавяне, кастрация, маркиране, ваксинация, обезпаразитяване и връщане по места на обработените безстопанствени кучета на територията на община Кюстендил се подготвят и провеждат от приюта за безстопанствени животни.
Съгласно чл. 4, ал. 2 от горепосочената Наредба, преброяването се извършва от представители на общината и организации за защита на животните или други юридически или физически лица с опит в областта на статистиката или ветеринарната медицина при спазване на принципа за липса на конфликт на интереси по смисъла на чл. 52 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

В тази връзка, Организациите за защита на животните могат да заявят желание за участие във извършването им на имейл: [email protected] или във деловодството на Община Кюстендил чрез подаване на Заявление за участие в свободен текст и документ за регистрация на НПО с екологична насоченост.

Срок за подаване на заявленията – 31.03.2024 година.
При преброяването се следва одобрената Методика съгласно Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България.
Кастрация - здраве и отговорност към всички животни.
Доказана е връзката между безконтролното отглеждане на домашните кучета с нарасналата популация на бездомни по улиците.
Защо е необходимо да се кастрира вашият домашен любимец?
Кастрацията, освен че е отговорна мярка в борбата срещу свръхпопулацията от бездомни и нежелани кучета, е полезна за здравето на вашия любимец. Статистически е доказано, че кастрираните животни живеят средно с около 3 години повече. Те са по-спокойни и се привързват по-силно към стопаните си. Кастрацията е полезна предпазна мярка срещу редица здравословни проблеми, които често настъпват с възрастта при некастрираните животни. Освен това, съгласно действащото законодателство, собствениците на кастрирани кучета се освобождават от годишната такса по Закона за местните данъци и такси.
Какви са ползите от кастрацията за домашния ви любимец

Най-често срещаните здравословни проблеми, които избягвате, кастрирайки кучето:

- нежелана бременност, както и всички проблеми, свързани с грижата и намирането на дом за малките;
- тежки възпалителни процеси на пикочо-половата система, често наблюдавани след разгонвания и при животни, третирани с препарати против разгонване. Нерядко гнойните възпалителни процеси на матката (пиометра) са с фатален край;
- тумори и кисти на яйчниците и матката;
- тумори на тестисите;
- маркиране през размножителния период със силно зловонно миришеща урина;
- чрез кастрацията избягвате характерното агресивно поведение по време на разгонване, сбивания между мъжките за женска, изгубвания, а и нерядко блъснати от коли животни;
- агресията при женските животни се проявява най-често в следродилния период, когато пазят малките си (майчински инстинкт);

Дългогодишната практика показва, че колкото по-рано кастрирате вашия любимец, толкова по-добри са положителните ефекти от манипулацията. Препоръчително е да кастрирате домашния си любимец преди първо разгонване.
Има ли рискове за кучето ви при кастрация?

Операцията може да се извършва само от ветеринарни лекари – хирурзи. Погрижете се за предварителна информация относно ветеринарния лекар, на когото поверявате живота на кучето. Кастрацията е рутинна операция, но само за специалистите. За женските кучета тя трае от 15 до 30 мин., а за мъжките - от 10 до 20 мин. Както при всяка друга операция има известен дискомфорт за кучето, но той е нищо в сравнение с това то да има два или повече пъти годишно по пет или повече малки, за които трябва да бъдат полагани грижи от майка, която не е осигурена с храна дори за себе си. Повечето малки кученца умират под колелата на леките автомобили.

Кастрирането на домашни и безстопанствени кучета се извършва безплатно в приюта за безстопанствени кучета на Община Кюстендил
За целта е нужно да транспортирате кучето до Приюта. След извършване на манипулацията и приключване на следоперативния период е необходимо да го транспортирате обратно.

Повече информация може да получите на тел. 0882 885 438.

Само агресията, която е резултат от размножителния инстинкт, изчезва. Кучетоостава същото с тази разлика, че живее в хармония с останалите и не предизвиква безредия в квартала по време на размножителния период за кучетата.

Добавете Вашия коментар

TOP